Värjää uniikkia vaaleanpunaista raitalankaa kokenillilla

Haluatko elävyyttä neulepintaan helpoin keinoin? Haluatko langastasi ainutlaatuisen ja itse tehdyn? Tämän luettuasi osaat värjätä itse villasukkalankasi luonnonväriaineella hempeän vaaleanpunaiseksi. Kuviointi on helppoakin helpompaa varsin yksinkertaisen konstin avulla. Tähän lankaan on olemassa myös suunnittelemani sukkamalli.

Väriaineena kokenilli

Kokenillia saadaan kokenillikirvoista, joita viljellään farmeilla väriainetuotantoa varten. Kuivatut kirput joko käytetään sellaisenaan tai jauhetaan hienoksi väriaineeksi. Kokenillin väri on voimakas karmiininpunainen.

Ohjeen suloinen vaaleanpunainen väri tulee kokenillista, joka on historiallisesti tunnettu ja arvostettu luonnonväriaine. Kokenilli on hyönteisperäinen väriaine. Sitä saadaan kokenillikirvoista (Dactylopius coccus), jotka saavat ravintonsa kaktuksista.

Kokenillin väri on karmiinihappo. Sen antama väri onkin vahva karmiininpunainen. Väri on hyvä luonnonväriaine värin-ja valonkestoltaan. Väri siis pysyy ja kestää.

Jo pienikin määrä kokeillia värjää veden punaiseksi. Jos haluat langastasi aivan hempeän vaaleanpunaista, voit laittaa kokenillijauhetta alle suosituksen eli esimerkiksi vain gramman /100g lankaa.

Kokenillinpunainen on ollut historiallisesti kuninkaallisten väri. Tavallinen rahvas on vain saanut haaveilla hohtavan punaisista vaatteista. Kokenillia on tekstiileiden lisäksi käytetty ja käytetään elintarvikkeissa ja kosmetiikassa.

Nykyään kokenilli on helposti luonnonvärjäreiden saatavissa. Väri on voimakasta, joten sitä tarvitsee vain hyppysellisen vaaleanpunaisen langan värjäämiseen. Väri on myös hyvin riittoisaa.

Kokonaiset kokenillikirvat ovat helppo valinta, sillä niitä ei tarvitse siivilöidä pois väriliemestä. Värjäyksen jälkeen kirvat lähtevät langasta ravistelemalla. Halutessasi voit jauhaa kirvat morttelilla hienommaksi.

Mitä tarvikkeita tarvitsen vaaleanpunaisen raitalankani värjäämiseen?

Perusvärjäyksistä selviää pienellä tarvikemäärällä. Tarvitset värjäykseen tarkoitetun kattilan, lämpömittarin, litran mitan, keittiövaa’an ainesten punnitsemiseen, vispilän tai kauhan sekoittamiseen ja lieden kattilan lämmitykseen.

Luonnonväreillä värjättävä lanka pitää lähes poikkeuksetta purettaa eli käsitellä kiinnitysaineilla ennen värjäämistä. Ilman puretusta väriaine ei tartu pysyvästi. Purettamisesta voit lukea lisää blogistani.

Värjääminen tapahtuu kolmessa eri vaiheessa:

  1. Esipuretus
  2. Värjääminen
  3. Langan huuhtelu ja kuivaus

Värjäysohje on 100 grammalle villalankaa. Esimerkkikuvien värjätty lanka on Novitan 7 veljestä Naturea (75 % villaa, 25 % tenceliä), sillä tähän lankaan on  neuleohje.´Ohje löytyy Kotiliesi 18/22 -lehdestä.  Voit halutessasi puolittaa tai tuplata puretus- ja värjäysohjeen.

Tarvikkeet:

  • värjäyskattila ja keittolevy
  • lämpömittari
  • keittiövaaka
  • kauha/vispilä sekoittamiseen
  • litran mitta ja ämpäri
  • taloushanskat ja esiliina
  • 100 g Novitan 7 veljestä Naturea vyyhditettynä pitkälle vyyhdille (mielellään yli 1 m)
  • puretukseen 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä
  • värjäykseen 3 g kokenillia

Muistathan, että värjäystarvikkeita käytetään vain värjäykseen.

Langan esipuretus kokenillivärjäystä varten

Esipureta värjättävä lanka ennen värjäystä. Kun lanka on käsitelty kiinnitysaineilla, värit tarttuvat värjäyksessä lankaan. Kokenillilla värjättävä lanka esipuretetaan sekä alunalla että viinikivellä, jos halutaan karmiininpunaiseen vivahtavaa sävyä tai vaaleanpunaista. Pelkkä alunapuretus ei anna haluttua punaista sävyä.

  1. Mittaa värjäyskattilaan 5 litraa vettä.
  2. Liota aluna ja viinikivi pieneen määrään kuumaa vettä ja sekoita kattilaan.
  3. Laske langat kattilaan kädenlämpöiseen veteen. Nosta veden lämpötila hitaasti 80 asteeseen.
  4. Pureta lankoja vähintään tunnin ajan. Liikuta lankoja välillä varovaisesti, jotta puretusaine kiinnittyy tasaisesti.  Anna lankojen jäähtyä vedessä.
  5. Huuhtele langat.

Raitalangan värjääminen kokenillilla

Raitalangan kuviot syntyvät solmujen avulla. Kuvasta näet solmut ennen värjäystä ja tuloksen värjäyksen jälkeen.

Kun olet esipurettanut lankasi eli käsitellyt sen kiinnitysaineilla, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli värjäämiseen. Värjäysvaiheessa keitetään ensimmäiseksi väriliemi valmiiksi. Kun väriliemi on keitetty ja väriaine, eli kokenilli, on liuennut veteen, voit aloittaa langan värjäyksen. Seuraa ohjeita kohta kohdalta niin onnistut. Kokonaisista kokenilleista väri lähtee helpommin irti, jos maltat liottaa niitä vedessä yön yli.

  1. Tee pitkään vyyhtiisi kaksi napakkaa solmua vapaavalintaisiin kohtiin. Halutessasi voit tehdä kolmekin. Solmujen alle jäävä alue ei värjäänny kunnolla.
  2. Mittaa kattilaan 3 g kokenillia ja 3 litraa vettä. Keitä värilientä irti 45 minuuttia. Siivilöi kokenillijauhe pois liemestä esim. kahvinsuodattimen tai suodatinkankaan avulla. Jauheen voi myös jättää kattilaan, mutta se saattaa sotkea lankaa. Jos käytät kokonaisia kokenilleja, voit jättää ne kattilaan värjäyksen ajaksi.
  3. Lisää vettä kattilaan niin että nesteen määrä on 5 litraa. Kun lämpötila on n. 30 astetta, lisää esipuretetut, solmitut ja kosteat langat kattilaan.
  4. Nosta lämpötilaa hitaasti 80-90 asteeseen. Värjää lankaa n. 85 asteessa 60 minuuttia.
  5. Nosta lanka varovasti pois ja anna jäähtyä ämpärissä. Säädä liedestä lämmöt pois.
  6. Kun lanka on jäähtynyt, avaa solmut. Jos lanka on jäänyt solmujen alta kokonaan valkoiseksi ja haluat vähentää värien kontrastieroa, voit jatkaa värjäystä avatun vyyhdin kanssa.
  7. Laske avattu vyyhti n. 30 asteiseen väriliemeen. Nosta lämpötila 80 asteeseen. Värjää 15-20 minuuttia. Nosta lanka ylös. Jos olet tyytyväinen solmukohtien vaaleanpunaiseen sävyyn, nosta lanka jäähtymään ämpäriin. Anna olla yön yli.
  8. Huuhtele lanka seuraavana päivänä. Lankaa huuhdellaan haalealla vedellä, kunnes irtoväriä ei enää lähde. Voit pestä langan neutraalilla pesuaineella varmistaaksesi, että punainen lanka ei päästä väriä valkopohjaisessa neuleessa.

Värjäämisen jälkeen huomaat, että väriliemi on edelleen värillistä. Se tarkoittaa sitä, että väriainetta on vielä jäljellä. Jos haluat, voit kokeilla värjätä jäljelle jääneellä liemellä vielä toisenkin vyyhdin. Väri on sävyltään ensimmäistä värjäystä merkittävästi vaaleampi.  Muistathan kuitenkin, että lanka pitää aina purettaa ennen värjäystä.

Mitä neulotaan?

Yhdellä värillä värjätty lanka sointuu hyvin yhteen, ja värit liukuvat kauniisti.

Vapaasti solmituilla solmuilla tulee raitalankaa, jonka kuvio ei toista itseään. Neulottu pinta on eläväistä jo itsessään, ja sopii esimerkiksi yhdellä langalla tehtäviin sukkiin. Tämän värjäysohjeen suunnittelin kuitenkin tiettyä sukkamallia varten.

Värjätessä voit säätää itse lopputulosta. Paksujen solmujen alle jäävä alue voi jäädä paikoin jopa kokonaan valkoiseksi, jos solmu on napakka. Joihinkin neulepintoihin tämä sopii. Jos haluat neuloa suunnittelemani Vaahtokarkki-sukat, jotka löydät Kotiliedestä, värjää ohjeen mukaisesti kaikki kohdat, jotta lanka on kokonaan punertava.

Herättikö ohje päässä paljon kysymyksiä luonnonvärjäyksestä?

Ei hätää. Olen kirjoittanut vastauksia erilaisiin värjäysaiheisiin kysymyksiin tänne blogiini.
Haluatko oppia lisää värjäyksestä? Etkö omista värjäyskattilaa vaan värjäisit mieluummin purkissa tai mikroaaltouunin avulla. Värjää ja neulo -kirjastani löydät ohjeet tällaisiin aloittavalle värjärille tai pienissä tiloissa tehtäviin värjäyksiin sopivat ohjeet.

Syvemmälle värjäyksen saloihin sukeltavalle sopivat mm. Sienivärjäys ja Tekstiilivärjäys -kirjat.

Haluaisitko sittenkin siniraitaiset sukat? Katso vinkkiä sinisiin raitoihin Elias Lönnrotin tyyliin. 

 

Vaahtokarkkisukkien ohje löytyy Kotilieden sivuilta.

Lähteet:
https://www.coloria.net/varit/karmiini.htm

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Värjää uniikkia vaaleanpunaista raitalankaa kokenillilla”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset