Värjää ja neulo

Haluaisitko värjätä luonnonväreillä ympäri vuoden? Värjää ja neulo -kirjan selkeillä ohjeilla värjäät lankasi vuodenaikojen mukaan vaihtuvilla luonnonväreillä ja tekniikoilla.  Kevätaikaan sopivat biovärit, kesällä voit kokeilla värjäykseen ihania puutarhakukkia, syksy on sienivärien ja terhojen aikaa, ja talvella värjäys sujuu helposti viljellyillä värikasveilla.

Kirjasta löydät selkeät ohjeet lankojen puretukseen ja perinteiseen keittovärjäykseen, mutta myös uusia värjäystekniikoita kokeiltavaksi. Mitä jos talvella kokeilisitkin värjäystä mikroaaltouunissa tai lasipurkissa?  Kiinnostaako, miten värejä irrotetaan alkoholin avulla uuttamalla?

Kirja tutustuttaa sinut yli 20 uuteen väriaineeseen. Erilaisilla kuiduilla ja puretustekniikoilla tehtyjä värjäysnäytteitä löydät tekemisesi avuksi yli 300 erilaista. Kirjan ohjeilla saat siis loihdittua kymmenittäin erilaisia sävyjä lankoihisi.

Jokaisen vuodenajan osion lopusta löydät lisäksi muutaman ajankohtaan sopivan neuleohjeen. Ja tietysti neulelankojen värjäys on ohjeistettu kirjassa. Miltä kuulostaisi vaikka kesäkukilla värjätty seitinohut huivi, syksyiset sienestyssukat tai paksusta langasta neulottu pinkki talvimyssy? 
Nidottu. 160s

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2021)

UUTUUS

Perinteiset villasukat -kirja

”Villasukkaperinteemme ei totisesti ole tylsää.
Kaijaleena Runsten, Maaseudun Tulevaisuus

”Tetri joutui kirjaansa varten tekemään lähes salapoliisityötä.
Heljä Salonen, Iltalehti

Perinteiset villasukat 2 – Suurmiesten, -naisten ja kansalaisten sukkia

Haluaisitko kulkea samanlaisissa sukissa kuin presidentti Kekkonen aikoinaan? Millaiset olivat Fredrika Runebergin viimeiset villasukat? Neuloisitko lahjaksi samanlaiset polvisukat kuin Akseli Gallen-Kallelalla oli vuonna 1902 maalatessaan? Miten ihanaa olisi kuunnella sinfoniaa ja neuloa Sibeliuksen villasukkia?

Tämä on nyt mahdollista, sillä kokosin arkistoista samaan kirjaan suomalaisten suurmiesten –ja naisten villasukkamallit ohjeineen. Samasta kirjasta löydät myös ihania malleja eri puolilta Suomea. Ohjeiden avulla voit neuloa esimerkiksi tunnetut Korsnäsin sukat, romanttiset pitsisukat 1800-luvulta tai punavalkoiset puuvillasukat Karjalasta.

Kirjasta löytyy helppoja malleja aloittelevalle neulojalle, mutta myös haasteellisempia töitä kokeneelle tekijälle. Voit harjaannuttaa taitojasi niin kirjoneuleiden kuin kuvioneuleiden kanssa ja kokeilla kolmea eri kantapäätekniikkaa. Tekemistäsi viihdyttää jo edellisestä Perinteiset villasukat 1 –kirjasta tutut henkilötarinat.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2019)

Sienivärjäys -kirja

Sienivärjäys on perinteinen ja ympäristöystävällinen käsityötaito, jossa hyödynnetään sienistä, käävistä ja jäkälistä saatavia väripigmenttejä. Suomessa kasvaa kymmeniä värisieniä, ja niistä saatavat värit kattavat koko sateenkaaren kirjon.

Käytännön kokemuksiini perustuva teos on ensimmäinen suomalainen sienivärjäyskirja. Saat siitä hyödyllistä tietoa värisienten tunnistamisesta, keräämisestä ja käsittelystä värjäysprosessiin asti. Kirjasta opit värin irroittamisen perinteisellä keittomenetelmällä ja neuvon sinulle esimerkkien avulla happamuusasteen ja apuaineiden merkityksen sienivärjäyksessä.

Sienivärjäys tutustuttaa sinut 25 sieneen ja viiteen jäkälään langanvärjäysmallien avulla, joita kirjassa on yli 600. Mieti! Voit värjätä ohjeilla 600 erilaista lankakerää! Jokaisesta sienestä löydät useita reseptejä – pelkästään eri orakaslajeista on yli 100 värjäysmallia.

Sienten tunnistamisessa auttavat sinua havainnolliset valokuvat. Lisäksi kirja kertoo sinulle sienten ominaisuuksista ja perehdyttää sinut sienten, kääpien ja jäkälien värjäys- ja hyötykäytön historiaan. Uutena tekniikkana esittelen sinulle kehittämäni kaksoisvärjäystekniikan, jonka avulla esimerkiksi männynsuomuorakkaasta saat sinistä, vihreää ja ruskeaa väriä. Nidottu. 192s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2019)

”Ilo omistaa tämä ihana kirja
Sari Kovero

”Sienillä värjätyissä langoissa on aivan erityinen, lähes taianomainen piirre.”
Heljä Salonen, Iltalehti

”Tetrin uusimmassa neule- ja virkkuutyökirjassa on paljon innostavia malleja.”
Terhi, Tulihan tehtyä –käsityöblogi

Perinteiset neule-ja virkkuutyöt

Entisaikojen charmia arkistojen kätköistä juuri sinulle. Tähän kirjaan kolusin taas kerran arkistoja, ja kokosin sopivan valikoiman neule-ja virkkuumalleja nykyaikaisille langoille ja mitoille.

Kirjan kuvituksessa on ripaus vintage-henkeä, ja malleja on niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Herrasmiehelle voit neuloa tyylikkään neulekravaatin tai ohuet villaiset urheilusukat. Lapselle kirjasta löytyy suloiset pörröhuivit ja -lapaset, ja naisellisen keväteleganssin saat vaikka itsellesi virkatulla lierihatulla ja niinilaukulla.
Jos pidät pehmeydestä ja ylellisyydestä, silkinpehmeät unisukat ja lukunuttu ovat juuri sinun makuusi. Osa malleista on helppoja ja sopivat niin aloittelijalle kuin rentouttavaksi käsityöksi. Joissain malleissa saat jo haastaa itsesi. Kirjasta löydät esimerkiksi kirjoneuleita, kuvioneuleita, turkisneuletta, koristenyppyjä ja virkkausta eri tekniikoilla. Nidottu. 128s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2018)

Luonnonvärjäys

Perinteisiä käsityöläismenetelmiä kunnioittaen on mahdollista värjätä kestävästi ja luontoystävällisesti. Kasveista tai maannoksesta saatavilla väriaineilla voit värjätä kankaita, villaa tai vaikkapa puuta. Itse tekemällä saat niin huonekalujen kuin vaatteidenkin värimaailman muunnettua juuri sellaiseksi kuin haluat.

Onnistuaksesi luonnonvärjäyksessä tarvitset erilaisia taitoja ja ymmärrystä esimerkiksi kemian alkeista. Luonnonvärjäys-kirjasta opit koko värjäysprosessin materiaalien hankkimisesta ja aineksien sekoittamisesta itse värjäämiseen asti. Kerron sinulle millaiset tilat ja työväliineet tarvitset, jotta onnistut kasvivärjäyksessä.

Suomesta itse kerättävien väriaineiden lisäksi esittelen sinulle joitain viljeltyjä värikasveja. Kirjasta löydät mm. indigo- ja morsinkovärjäyksen ohjeet. Saat ohjeet myös pellavan ja puuvillan kasvivärjäykseen. Kirjasta on iloa konkarille, mutta aloittelevalle kasvivärjärille se on erittäin tarpeellinen. Nidottu. 124s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2017)

”Luonnon lähikaupasta saa ainekset moniin keitoksiin –myös lankojen värjäämiseen. Luonnonvärjäys-kirjassa kerrotaan selkeästi kasvien väriaineista ja niillä värjäämisestä sekä tarvittavista kemikaaleista”
Toimittaja, Moda

”Kirjasta sain paljon uutta tietoa värjäyksestä, sen tarveaiheista ja erilaisista tekniikoista.  Siksi sen paikka on ehdottomasti neulojankin käsikirjastossa.  Sain vastaukset moniin värjäystä koskeviin kysymyksiini. Enkä ollut kuullutkaan ruoste- tai lumivärjäyksestä.  Japanilaista shiborivärjäystä käsittelevä jakso on jo ihan hiirenkorvilla, se se vasta kiinnostavaa onkin. Mitkä loputtomat mahdollisuudet!”
Puikkomaisteri

Tekstiilivärjäys

Oletko ekologinen ja haluat suosia kierrätystä? Värjäämällä uudistat vanhoja vaatteita, sävytät niitä toisiinsa sopiviksi ja luot yksilöllisiä uniikkikappaleita. Itse värjääminen on kovassa nousussa. Kankaiden, vaatteiden kuin lankojenkin tuunailu värjäämällä on jokaisen ympäristötietoisen välttämätön taito.

Kirjassani käyn läpi helpot perusvärjäystekniikat reaktiiviväreillä, happoväreillä ja luonnonväreillä. Kirjan ohjeilla voit uudistaa tennarisi, värjätä matonkuteet, vanhat paidat tai vaikka sukkahousut. Ja kaikkia ohjeita voit tietenkin soveltaa lankoihin.

Lisäksi esittelen sinulle joitain erikoisempia tekniikoita: ruostevärjäys, lumivärjäys ja avokadovärjäys. Luonnonvärjäyksen osiossa pääset tutustumaan indigovärjäykseen. Jo kirjan kannesta näet ihanat indigovärjätyt japanilaisella shiboritekniikalla tehdyt tyynyt. Ja sidontavärjäystekniikoden lisäksi voit tutustua vaikka luonnonväreillä etsaamiseen. Sidottu. 144s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2016)

“Tekstiilivärjäys on kannustava kirja kotivärjäyksen maailmaan.”
Jonna Hietala, Taito

Perinteiset villasukat

Perinteiset villasukat on enemmän kuin neulekirja. Kirjan laajaa taustaosiota voit lukea kuin novellia, jossa kerrotaan suomalaisen käsin neulotun sukan historiasta ja kansanperinteestä mukaan lukien myytit ja taiat. Sukkien avulla on yritetty aikoinaan taikoa pahaa henkeä pois tai ratkaista rakkaushuolia. Oma lukunsa kirjoittamassani historiikissa on sota-aika, joka toi sukkiin korvikemateriaalit ja innosti kotirintaman naiset neulomaan lämmikettä sotapojille.

Kirjan ohjeosiosta löydät neulottavaksi monivärisiä kirjoneulesukkia, palmikkoneuleisia säärystimiä ja kuvioneulesukkia eri puolilta Suomea. Malleja on niin miehille kuin naisillekin. Ajallisesti neulemallit sijoittuvat 1800-luvulta 1950-luvun pula-aikaan. Jokaisesta sukkamallista kerron taustatarinan ja tietenkin saat selkeät sanalliset ja graafiset neuleohjeet. Perinteiset villasukat on viime vuonna 2014 julkaistun Perinteiset lapaset -kirjan sisarteos. Nidottu. 128s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava (2016)

”Folkloristina ilahduin suuresti Perinteiset villasukat -kirjan alun lähes 40-sivuisesta alkuosasta, jossa kuvataan suomalaista sukkaperinnettä monipuolisesti. Vaikka kirjan mallit eivät olisikaan juuri niitä, joita haluat neuloa, kirja kannattaa lukea jo ihan yleissivistyksen kohottamiseksi. Kirjan paikka on jokaisen sukanneulojan käsikirjastossa, koska sen ohjeet toimivat hyvin myös perusohjeina omille ideoille.”
Puikkomaisteri

”On mukavaa, että malleissa on monia erilaisia lapasensuun tekniikoita: erilaisia resoreita, kierreraitaa, pitsineuletta ja hapsuja. Tekniikat on myös opetettu ohjesivuilla, samoin kuin kirjovirkkaus.”
Hanna Tamminen, Kotiliesi.

Perinteiset lapaset

Perinteiset lapaset on tieto- ja mallikirja suomalaisesta käsinekulttuurista. Se kertoo sinulle käsin tehdyn lapasen historiasta, käsineiden teon merkityksestä kulttuurissamme sekä alueellisista lapasperinteistä. Kirjan tarinaosioista sinulle selviää millaisia sananlaskuja lapasiin liittyy, mitä värejä käsineissä käytettiin eri puolilla Suomea ja millaisia murresanoja neulomiseen liittyy.

Kirjan ohjeosiosta löydät noin kolmenkymmenen neulotun ja virkatun lapasen ja sormikkaan teko-ohjeet. Malleja on mm. perinteisistä kirjoneulelapasista, kuvioneuleisista kirkkosormikkaista ja kirjovirkatuista lapasista. Kirjoneulekuosit ja kuviopinnat on esitelty selkein kaavioin. Kaikkien käsineiden esikuvat ovat löytyneet jostain vanhoista arkistoista, joita olen kierrellyt ympäri Suomea tutkimassa. Nidottu. 192s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Otava(2016) LOPPUUNMYYTY

”Perinteiset lapaset sisältää paitsi kolmisenkymmentä kaunista mallia myös erilaisten käsineiden ja lapasten kiinnostavaa kulttuurihistoriaa.”
Tuija, Kirjavinkit.

Huovutetut lapaset

Suosittujen Luonnonvärjäys- ja Huovutus-kirjojen tekijä syventyy tässä kirjassa käsineiden huovuttamisen hienouksiin. Mukana on lapas- ja rannekemalleja naisille, miehille ja lapsille, ja kaikki mallit ovat helposti toteutettavissa huovutuksen uutuusmateriaalista eli neulahuovasta. Kierrätyksen ystäville on tarjolla uusia ideoita vanutettujen lapasten muodossa. Kirjan mallit on koottu kolmen teeman ympärille: Perinteiden perukoilta, Pitsipintaa ja Eleganttia värien iloa. Suomalaiset perinteet, kuten jussipaidan vinoneliöt ja karjalaisten kirjoneuleiden kuviot, tuodaan esille uudessa ulottuvuudessa eli huopapinnalla. Naisten malleissa on kauniita kukkamaisia lapasia, pitsikoristeisia rannekkeita ja ranteenlämmittimiä stabilointitekniikalla rypytettyinä. Lapsille on iloisia ja värikkäitä eläintumppuja ja kimaltavaa värileikkiä. Miesten mallit sopivat kädenlämmikkeeksi ulkotöissä ja metsäretkillä. Nidottu. 88s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Moreeni (2013) LOPPUUNMYYTY

Huovutus

Huovutus on perinteinen käsityötekniikka, jossa hyödynnetään villakuidun ominaisuutta huopua. Huovuttamalla voi valmistaa monenlaisia lämpimiä, kevyitä ja kestäviä vaatteita ja asusteita sekä sisustus- ja käyttöesineitä. Anna-Karoliina Tetrin Huovutus on perusteellinen käsikirja huovutuksesta.

Siinä kerrotaan huovutuksesta perusasioista lähtien: Mukana on märkähuovutuksen eri tekniikoita, kuivahuovutusta eli neulahuovutusta sekä pesukoneessa vanutusta. Villan ja erilaisten kuitujen ja kankaiden yhdistämiseen annetaan vinkkejä ja materiaaleihin perehdytään monipuolisesti. Lisäksi esitellään erityyppiset villan muodot: neulahuopa, topsi ja karstalevy. Upeasti kuvitettu kirja sisältää runsaasti ohjeita erilaisten vaatteiden ja asusteiden tekemiseen.

Aloittelijoille sopivia töitä ovat esimerkiksi huopahelmet ja huopakukat, mutta kirjassa on vaativiakin ohjeita, kuten kolmiulotteisen huovutustyön teko kaavan avulla. Mukana on useita erilaisia huopahattumalleja sekä miehille että naisille, helppoja ja haastavia huopa-asustetöitä sekä vinkkejä vanhojen villapaitojen uusiokäyttöön. Koristeina käytetään mm. kierrätysmateriaaleja, kuten vanhoja kravatteja, ja huovan pintaa elävöitetään erilaisin perinnekirjontatekniikoin.

Ohjeet on jaettu viiteen teemaan, joita ovat mies ja metsä, folklore, nuoriso, 1920-luku ja Intian värit. Kuhunkin teemaan on suunniteltu useita asuja, jotka on kuvattu mallien päällä. Ohjeet on sarjottu eri kokoihin, ja kirjassa on liitteenä töiden kaavat. Nidottu. 192s.

Tekijä: Anna-Karoliina Tetri
Kustantaja: Moreeni (2010) LOPPUUNMYYTY

Suuri suomalainen toivesukkakirja. Lasten sukat.

30 erilaista lasten villasukkamallia suosikkisuunnittelijoilta
Suosittu miesten toivesukkakirja saa jatkoa, ja nyt ovat vuorossa lapset. Kukin kymmenestä tekijästä on suunnitellut kolme uutta lasten villasukkamallia omalla persoonallisella tyylillään.
Sukat on jaettu kolmeen kokoluokkaan: vauvat, tarhaikäiset ja koululaiset.

Tekijät: Iivonen Pirjo, Kaarela Tiina, Karmitsa Lumi, Laitinen Niina, Ojanperä Merja, Pasanen Mervi, Pekkanen Piia Maria, Tetri Anna-Karoliina, Toikka Saara ja Vuorisalo Marjukka.
Kustantaja: Otava (2019)

Suuri suomalainen toivesukkakirja. Miesten sukat.

Yleisön pyynnöstä: vihdoinkin kokonainen kirja miesten villasukkamalleja! 30 erilaista sukkamallia miehille Moreenin suosituilta suunnittelijoilta. Kukin kymmenestä tekijästä on suunnitellut kaksi uutta sukkamallia ja valinnut lisäksi yhden vanhan toivemallin. Klassikko jo syntyessään! Sidottu. 192s.

Tekijät: Iivonen Pirjo, Kaarela Tiina, Karmitsa Lumi, Laitinen Niina, Ojanperä Merja, Pasanen Mervi, Pekkanen Piia Maria, Tetri Anna-Karoliina, Toikka Saara ja Vuorisalo Marjukka.
Kustantaja: Otava (2.painos 2018)