Sienivärjäys

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Tiesitkö, että Suomesta tunnetaan noin 7600 sienilajia, ja maailmalla nimettyjä sienilajeja on nyt noin 57 000? Aika loputtomat mahdollisuudet! Ihan kaikki sienilajit eivät luonnonvärjäriä kuitenkaan kiinnosta. Sienivärjäykseen sopivat lajit kasvavat puissa tai kasveissa. Sienivärjäys on kuitenkin tekniikka, jossa materiaalia riittää lähes loputtomasti. Ja joka syksy maasta pulpahtaa jotain uutta tunnistettavaa ja ihmeteltävää.

 

Millaisia sieniä meillä on?

Sienivärjäyksestä puhuttaessa ensimmäisenä mieleesi tulevat ehkä ne sienet, jotka kasvattavat selkeän maanpäällä näkyvän itiöemän. Itiöemä on se sienen osa, jonka ruokasieniä etsiessä poimit koriisi:herkkutatti, suppilovahvero tai kanttarelli. Itiöemä kasvaa maan pinnalle maanalaisesta sienirihmastosta, joka saattaa olla kilometrienkin pituinen.

Näiden maan pinnalla kasvavien sienien lisäksi sienivärjäystä voit harrastaa myös käävillä. Käävät ovat oma sieniryhmänsä. Käävän sienirihmasto elää puussa tai muussa käävän kasvualustassa.

Kolmas sienivärjärille sopiva sieniryhmä on jäkälät. Jäkäliä löydät esimerkiksi kallioiden pinnalta tai puiden oksilta. Erityisesti jäkälien kanssa sinun on syytä olla tarkkana, sillä jäkälien joukossa on paljon uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja. Luonnon suojelemiseksi lajin tunnistaminen on tärkeää. Tämän takia halusin Sienivärjäys-kirjaani myös lajikuvat.

Veriseitikillä ja verihelttaseitikillä saat puretuksesta ja langasta riippuen erilaisia punaisen sävyjä.

 

Sienten väriaineet

Olet ehkä kuullut huhuja mädillä ja haisevilla sienenraadoilla värjäilevistä mummoista? Huhu voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä mummot ovat lähellä viisauden ydintä.

Sienten väriaineet kehittyvät sienissä vähitellen. Nuorista sienistä saa useimmiten vaaleamman värin kuin vanhoista. Sienet ovat myös siitä mielenkiintoisia, että ne piilottelevat väriaineita eri kohtiin. Esimerkiksi verihelttaseitikillä värjätessä sienen jalat antavat keltaista väriä, lakit punaista.

Tutkijat ovat löytäneet sienten väriaineista mielenkiintoisia ominaisuuksia. Ehkä sienet ovat tulevaisuudessa yksi tekstiiliteollisuuden pigmenttilähde? Esimerkiksi samettijalka sisältää atromentiini -nimistä väriainetta, joka on antibakteerista. Antibakteerisena aineena atromentiini ehkäisee siis bakteerien kasvua.

Eikö olisi varsin hauska tehdä oma sienivärjätty antibakteerinen tekstiili?

Sienivärejä käytettiin jo muinaisen Egyptin aikoina

Ensimmäisenä ei ehkä tule ajatuksen tasolla mieleen, että voisit tupsutella sienestä peräisin olevaa punaista väriä poskipäihin juhliin lähtiessä. Niin kuitenkin toimittiin muinaisen Egyptin aikana, jolloin jäkälästä peräisin olevaa punaista orseljiväriä käytettiin poskipunavärinä. Välillä on hyvä muistaa, että synteettiset värit keksittiin vasta 1850-luvulla. Sitä ennen kaikki värit olivat peräisin luonnosta, myös sienistä.

Käävillä on värjätty silkkiä Euroopassa 1500-luvulla, kiinalaiset ovat saaneet riisiviinaansa punaisen värin sienestä, ja vaikka Venäjällä popsittiinkin kärpässieniä päihtymismielessä niin talteen kerättiin myös sinistä antavat värjäyssienet.

Kaikista näistä hauskoista historian käänteistä voit lukea lisää Sienivärjäys-kirjastani.

Sienten värimaailma on uskomattoman monipuolinen. Saat mitä ihanempia sävyjä lankoihisi: vaaleanpunaista, turkoosia, murrettua vihreää, ruosteen ruskeaa.

Sienillä värjääminen

Sienivärjäys toimii periaatteessa samalla idealla kuin kasvivärjäys, mutta sienten väriaineet ovat monimutkaisia. Sienten eri väriaineet irtoavat hieman eri tavoin ja eri pH-arvoissa. Sienivärjäykseen tarvitset eri ohjeet kuin mitä kasvivärjäyksessä käytät.

Erityisesti jos halajat sienistä saatavia sinertäviä ja vihertäviä sävyjä tai jopa harvinaisempia violetteja sävyjä, resepteihin on syytä paneutua huolella.

Kaksoisvärjäystekniika on kehittämäni värjäystapa niille sienille, jotka sisältävät eri väriaineita, joista toiset liukenevat happamassa ja toiset emäksisessa liemessä. Kaksoisvärjäystekniikkka toimii erityisesti orakkaiden kanssa. Tekniikalla saat yhdestä sienestä runsaasti erilaisia värisävyjä irti ja koko sieni tulee hyötykäytettyä. Yhdestä sienestä voit saada sinertäviä, vihertäviä ja kaupan päälle vielä ruskeitakin värisävyjä.

Suuren kysynnän vuoksi otin rajatun painoksen Sienivärjäys-kirjaa verkkokauppaani. Kirjan voit ostaa vain minulta eli tekijältä. Jos aihe kiinnostaa, ja haluat Suomen ensimmäisen ja ainoan sienivärjäyksestä kertovan kirjan itsellesi, toimi nyt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Sienivärjäys”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset