Värjää indigolla raitalangat Elias Lönnrotin tyyliin

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Haluaisitko samanlaiset sinivalkoiset sukat kuin Elias Lönnrotilla oli? Vai kaipaatko muuten vain piristystä yksivärisiin värjäyksiisi?

Värjätessä lankojen raidoittaminen on helppoa muutamin yksinkertaisin konstein. Sen tiesi aikoinaan 1850-luvulla jo Elias Lönnrotin äitikin. Eliaksen puuvillaisten polvisukkien langat ovat värjätty ns. flammuvärjäystekniikalla. Elias Lönnrotin alkuperäisistä sukista voit lukea lisää täältä.

Flammuvärjäystekniikka on tunnettu eri nimillä ympäri Suomea. On puhuttu sirotusta ja trykätystä langasta. Kyseessä on vanha estokuviointitekniikka, jossa värin pääsy lankavyyhtiin estetään mekaanisesti.

Tekniikan idea on se, että lankavyyhti sidotaan ennen värjäystä valituista kohdista joko kangassuikaleella tai langalla. Tämän jälkeen lanka värjätään indigolla. Koska indigoväri tarttuu vain kuidun pintaan, peitetty alue säilyy valkoisena. Syntyy kaunista sinivalkoista lankaa.

Sukkalankojen sitominen

Puuvillalanka vyyhditetään metrin vyyhdeille ja sidotaan lakanansuikaleilla värin kiinnittymisen estämiseksi.

 

Elias Lönnrotin puuvillasukkien neuleohje löytyy Perinteiset villasukat 2 -kirjastani. Mallisukissa on käytetty 100% merseroitua puuvillalankaa, jonka juoksevuus on 250m/100g.

Vyyhditä lankasi metrin pituisille 50g vyyhdeille. Tarvitset viisi 50g vyyhtiä värjäyksiä varten.

  • Flammulanka nro 1 jalkateriin: Peitä kaksi lankavyyhtiä neljästä kohdasta noin 4-5cm alueelta tasaisin välein.
  • Flammulanka nro 2 nilkkoihin: Peitä yksi lankavyyhti viidestä kohdasta noin 4-5cm alueelta tasaisin välein.
  • Flammulanka nro 3 pohkeisiin: Peitä kaksi lankavyyhtiä kahdeksasta kohtaa noin 4-5cm alueelta tasaisin välein.

Sitomisessa voit käyttää avuksi esimerkiksi vanhasta lakanasta revittyä suikaletta. Pyöritä lakanansuikale pari kertaa lankavyyhdin ympäri ja sido napakasti langalla kiinni. Tällöin sinun ei tarvitse pyöritellä metrikaupalla ohutta lankaa vyyhdin ympäri värin kiinnittymisen estämiseksi.

Millaista kuviota haluat?

Mitä enemmän peität, sitä enemmän valkoista.

 

Kuvioita sitoessa kannattaa miettiä mitä haluaa. Jos aiot neuloa juuri Lönnrotin sukat kirjani ohjeiden mukaan, saat samanlaiset, kun teet sidonnat yllä olevan mukaisesti saman paksuisesta langasta. Ohjetta voit myös soveltaa ihan mihin tahansa neule-tai virkkuutyöhön tarvitsemaasi lankaan.

Mitä tasaisemmin sidot ja tasaisempaa neulot, sitä toistuvampi kuvioista tulee. Jos taas päätät tehdä sidonnat täysin vapaasti ja epäsymmetrisesti, saat vyyhdistäsi yllätyksellistä raitalankaa.

Sininen väri pysyy päävärinä, kun peität kevyesti vain pieniä alueita. Estoja voit tehdä esimerkiksi pyöräyttämällä vyyhdin ympäri muutaman kerran jotain paksua ja napakkaa lankaa, kuten matonkudetta. Näin saat lankaasi kevyitä valkoisia häivähdyksiä kuin pilviä sinitaivaalla.

Värjää langat siniseksi indigolla

Indigo ei ole vesiliukoinen väriaine. Indigon väri irroitetaan pelkistysprosessin avulla.

 

Langat voit värjätä siniseksi joko luonnonindigolla tai kotimaisella morsingolla. Molemmista vaihtoehdoista saat kauniin sinisen sävyn. Alkuperäiset Lönnrotin polvisukat olivat indigolla värjätyt. Noina aikoina Suomessa käytettiin paljon tuonti-indigoa sinisen värin saamiseksi.

Jos indigovärjäys on sinulle uusi tekniikka, löydät siihen vaihe vaiheelta ohjeet esimerkiksi Tekstiilivärjäys-kirjastani. Kirjassa on vinkkejä myös shiborivärjäykseen.

Tekniikkana indigovärjäys eroaa perinteisestä kasvien keittämisestä, sillä indigo ei ole vesiliukoinen väriaine. Indigon väri irroitetaan pelkistysprosessin avulla.

Pelkistämisen voit tehdä kemikaalien avulla, kuten natriumditioniitilla. Toinen vaihtoehto on kokeilla pelkistämistä korkeassa pH:ssa hedelmäsokerin avulla. Jälkimmäinen vaihtoehto vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa.

Suojaa työympäristö

Värjäyskattilat ja työvälineet ovat tarkoitettu vain värjäyskäyttöön. Työympäristö on hyvä suojata, sillä indigovärjäys on sotkuista puuhaa.

 

Indigolla värjättäessä on muistettava, että värjäyskattilat ja muut työvälineet ovat tarkoitettu ainoastaan värjäyskäytöön. Paras värjäyspaikka on ulkona. Myös sisällä on mahdollista värjäillä, mikäli tilaa voi tuulettaa helposti. Hajuhaitat ovat kuitenkin melkoiset.

Indigovärjäys on sottaista puuhaa, joten suojaa sekä itsesi että värjäysympäristö. Lattiat ja pöytäpinnat kannattaa peittää esimerkiksi muovilla tai sanomalehdellä. Indigoväriä saattaa roiskua kattilasta ja se tarttuu kiinni ihan kaikkeen. Suojaa myös kuivaustelineen alusta.

Langat väripataan

Langat värjäyspadassa näyttävät lähes värittömiltä, sillä indigo on vesiliukoisessa muodossa hyvin läpinäkyvän oloista. Indigo muuttuu siniseksi veteen liukenemattomaksi väriksi vasta saadessaan happea eli kun lähdet nostamaan lankoja ylös kattilasta.

 

Ennen värjäystä värjättävät langat kostutetaan. Indigovärjäyksessä on hyvä muistaa, että väripataan ei saa päästää ylimääräistä happea, jotta väripatasi ei ns. neutralisoidu. Tämän takia on tärkeää pusertaa pois lankavyyhdeistä kaikki ylimääräinen vesi ennen värjäystä.

Värjätessä ei kannata hätääntyä siitä, että väripadassa lanka näyttää kaikelta muulta kuin siniseltä. Indigon väri, indigotiini, muuttuu pelkistysprosessin myötä vesiliukoiseksi ja on vesiliukoisena läpinäkyvän oloista.

Kun nostat lankasi padasta ylös, ja vyyhtisi saa happea, indigoväri muuttuu takaisin veteen liukenemattomaksi. Samalla väri muuttuu siniseksi.

Hapettumisen seurauksena väri muuttuu siniseksi.

 

Anna lankavyyhtisi hapettua rauhassa kuivaustelineellä. Jos kaipaat tummempaa sinistä sävyä, voit kastaa lankasi uudelleen indigopataan. Sinisen sävy tummenee jokaisella kastolla. Värjäystä ja kastoja voit jatkaa niin kauan kuin väriä padasta irtoaa.

Indigo on varsin riittoisa väriaine. Pieni 10g:n väripussi saattaa riittää kilon värjäämiseen, mikäli et hae oikein syvää tumman sinistä väria ja tee useita peräkkäisiä kastoja.

Huuhtelu

Sidonnat kannattaa irroittaa vasta kun lanka on kuiva, jotta ote ei lipsu märässä langassa.

 

Kun olet tyytyväinen värjäystulokseesi, huuhtele lankavyyhtisi haalealla vedellä. Viimeiseen huuhteluveteen kannataa lisätä hieman etikkaa, joka tasoittaa tekstiilin pH-arvoa. Erityisesti, jos olet värjännyt eläinperäisiä kuituja, neutralointi happamalla on tärkeää muistaa.

Sidontojen irroittaminen märkänä voi olla hankalaa. Pahimmillaan sakset luistavat ja tarvitaan laastaria. Otteen lipsahtaessa märällä langalla saatat saksia myös vahingossa lankoja poikki.

Suosittelen, että odotat vyyhtien kuivumista ja irroitat sidonnat vasta sen jälkeen. Langat olisi hyvä huuhdella vielä kertaalleen sidontojen irroittamisen jälkeen.

Kokeile ja sovella

Estosidonnan pitää olla paksu ja napakka, jotta väriaine ei pääse alla oleviin lankoihin.

 

Tekniikkaa voit soveltaa myös muihin kasviväreihin. Vesiliukoisten eli padassa keitettävien väriaineiden kohdalla on hyvä huomioida, että väri imeytyy kankaisen sidonnan läpi. Estokohta on syytä tehdä paksuksi ja vahvaksi, jos haluaa selkeitä raitoja.

Erilaisilla kikkailuilla ja moninkertaisilla sidonnoilla voit loihtia vaikka kolmivärisiä raitalankoja. Voit esimerkiksi peittää jo indigolla värjätyn alueen ja avata vain osan peitetyistä valkoisista. Kun tällaisen vyyhdin värjää taas uudelleen, syntyy jo kolmiväristä lankaa.

Lönnrotin puuvillasukat

Modernisoitu malli Elias Lönnrotin indigovärjätyistä puuvillasukista.

 

Elias Lönnrotin kesäsukat olivat puuvillaiset polvisukat. Alkuperäiset sukat löytyvät Sammatista Paikkarin torpasta, Eliaksen synnyinkodista. Oma tulkintani Eliaksen sukista on tehty hieman paksummasta langasta, jotta sinun ei tarvitse ihan suurennuslasin kanssa yhden millimetrin puikoilla seitin ohutta lankaa neuloa. Mallin löydät Perinteiset villasukat 2-kirjasta.

Sinivalkoiset indigovärjätyt sukat sopivat hyvin Eliaksen muistolle, sillä onhan hän yksi suomalaisuuden kulmakivi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Värjää indigolla raitalangat Elias Lönnrotin tyyliin”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset