Purkkivärjäys krappijuurella ja lepän kävyillä

Helppo purkkivärjäystekniikka on innostanut useita uusia värjäreitä kokeilemaan luonnonvärien saloja. Jopa sellaiset ihmiset, jotka olivat lähes vannoneet, että värjääminen ei heitä kiinnosta, ovat riemastuneet tästä helposta kylmävärjäystekniikasta. Lasipurkkeja, lankoja ja väriaineita on haalittu innolla.

Suomalaisten purkkivärjäysbuumi sai alkunsa Taitoliiton Värjätään yhdessä-kampanjasta, jossa värjättiin lankoja biojätteiden avulla. Väriaineina biojätteet ovat helposti saatavilla. Vaaleat pastellimaiset sävyt sointuvat kivasti toisiinsa. Jossain kohtaa tekee mieli kokeilla myös jotain uutta.

Tässä reseptissä voit yhdistää viljellyn värikasvin, krappijuuren, sekä itse kerätyt lepän kävyt. Ja ei huolta, jos lepänkäpyjä ei ole saavilla. Niitä löytyy myös verkkokaupastani.

Onko väliä, puretanko lankani ennen värjäystä vai samaan aikaan?

Värit kiinnittyvät vain puretettuun lankaan. Lanka voi olla myös villasekoitelankaa. Itse kokeilin tässä värjäyksessä Vuonuen Usko villasukkalankaa, jossa vahvikkeena on 30 % tenceliä. Lanka on maatuvaa, mikä sopii hyvin luonnonvärjärin ideologiaan.

Vesiliukoiset luonnonvärit kiinnittyvät lankaan kiinnitysaineen eli puretteen avulla. Kiinnitysaineena käytetään alunaa. Vahvemman ja erityisesti punaisia värejä tukevan puretuksen saat alunan ja viinikiven yhdistelmällä. Ilman puretusta värit eivät tartu pysyvästi. Purettamisesta voit lukea lisää täältä. 

Purkkivärjäykseen on kahdenlaisia ohjeita. Helpoin ja nopein on samanaikainen purettaminen. Kiinnitysaine liotetaan kuuman veden joukkoon ja kaadetaan purkkiin. Samanaikaista purettamista käytettäessä on hyvä ymmärtää, että värin kiinnittyminen ei ala välittömästi.

Purkkivärjäys on kylmävärjäystekniikka. Mikäli kiinnitysaineet laitetaan kylmään purkkiin samanaikaisesti langan kanssa, on kyse kylmäpuretuksesta. Jo pelkästään kiinnitysaineiden sitoutuminen kestää parisen viikkoa, värjäytymisestä puhumattakaan. Kunnon värjäystulos vaatii kuukauden.

Esipuretuksessa lanka käsitellään kiinnitysaineilla ennen purkkiin asettamista. Näin kiinnitysaine on langassa valmiina ja värit voivat aloittaa kiinnittymisen lankaan heti. Esipuretetun langan kanssa saat asteen parempia tuloksia, sillä kaikki värit hakeutuvat purkissa kohti lankaa alusta asti.

Tarkempia ohjeita purettamisesta ja luonnonväreillä värjäämisestä voit lukea mm.  Värjää ja neulo -kirjastani.

Mitä tarvikkeita tarvitsen purkkivärjäykseen lepänkävyillä ja krappijuurella?

–        1 litran tiiviin kannellisen lasipurkin

–        100 g vyyhditettyä villalankaa tai villasekoitelankaa

–        30 g krappijuurta ja 60 g lepän käpyjä

–        puretusaineeksi 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä

–        pienen värjäyskattilan puretukseen

Langan esipuretus purkkivärjäystä varten

1.      Mittaa värjäyskattilaan 5 litraa vettä.

2.      Liota aluna ja viinikivi pieneen määrään kuumaa vettä ja sekoita kattilaan.

3.      Laske langat kattilaan kädenlämpöiseen veteen. Nosta veden lämpötila hitaasti 80 asteeseen.

4.      Pureta lankoja vähintään tunnin ajan. Liikuta lankoja välillä, jotta puretusaine kiinnittyy tasaisesti. Anna veden jäähtyä.

5.      Huuhtele langat.

Väripurkin kokoaminen

Purkki kasataan kerroksittain. Kovia lepänkäpyjä voi halutessaan hieman murskata, jotta väri lähtee paremmin irti.

1.      Asettele kerros väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy.

2.      Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle.

3.      Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle.

4.      Taita langat väriaineiden päälle.

5.      Jatka purkin täyttämistä kerros kerrokselta vuorotellen väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

6.      Kaada kuumaa vettä (n. 60 asteista) purkki täyteen.

7.      Sulje kansi tiiviisti. Pane purkki lautaselle tai muulle alustalle.

8.      Aseta purkki lämpöisään paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Anna lankojen värjäytyä kuukauden ajan. Voit välillä käännellä purkkia ja tutkia värien muuttumista.

9.      Kuukauden jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois. Huuhtele ja kuivata langat. Väriaineet voit halutessasi uusiokäyttää keittovärjäyksessä.

Lisää vinkkejä purkkivärjäykseen liittyen löydät aikaisemmista blogijutuistani. Suosittelen lukemaan esimerksiksi artikkelin ”Tiesitkö tämän purkkivärjäyksestä?”. Purkkivärjäys voi tuottaa myös yllätyksiä. Niistä voit lukea täältä.

Mistä tarvikkeet värjäykseen?

Tämän värjäysreseptin tarvikkeet löydät verkkokaupastani. Valikoimissa on krappijuuren ja lepän käpyjen lisäksi myös monia muita mielenkiintoisia värejä, jotka sopivat purkkiin. Esimerkiksi sinipuu ja alkanna tuovat lankaan enemmän violettia vivahdetta.

Väriaineiden ja puretteiden lisäksi tarvitset 100 gramman vyyhdille 2 litran lasipurkin. Tärkeää on, että kansi on tiivis, jotta purkin sisältö ei lähde homehtumaan. Mikä tahansa vanha kurkkupurkki ajaa oikein hyvin asian.

Purkin koko vaihtelee hieman purkkivärjäyksessä esim. käytettävien väriaineiden ja veden pH-tason säätämisen takia. Näille väriaineille, samoin kuin yleensäkin vahvoille viljellyille väriaineille, riittää 2 litran purkki/100 g lankaa.

Paras värjäyskattila on teräksinen, mutta kyllä kirpputorilta löydetyllä emalikattilallakin selviää hyvin. Vanhoja kattiloita saattaa saada ihan ilmaiseksi, kun vähän kyselee.

Millaista lankaa tulee?

Jokainen purkkivärjäystulos on uniikki. Tulos riippuu mm. käytetystä langasta, väriaineiden ja lankojen asettelusta yms. Samoilla väriaineilla saa jokainen omanlaisensa tuloksen. Valmiiksi kuvioitu lanka on kätevää esimerkiksi helpoissa sukkamalleissa. Voi vain neuloa ilman turhia miettimiä. Eloisa pinta syntyy itsekseen värjätyn langan avulla.

Kaipaatko patojen ääreen ulos värjäilemään?

Aikaa ja hermoja säästyy roimasti, jos oppaana omassa harrastuksessa on hyvä opaskirja. Olen kirjoittanut neljä värjäyskirjaa, joista eritoten Luonnonvärjäys, Sienivärjäys ja Värjää ja neulo, sopivat innokkaan värjärin oppikirjoiksi. Kirjani saivat myös Taitoliiton suosituksen Taito-lehdessä,  joten uskallan niitä sinullekin avuksi ehdottaa.

Mukavia värjäilyjä.

Purkki viikon värjäytymisen jälkeen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Purkkivärjäys krappijuurella ja lepän kävyillä”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset