Värjää ja neulo -värjää luonnonväreillä koko vuoden

Valokuvat: Ritva Tuomi -Värjää ja neulo /Otava

Luonnonvärjäyksen harrastajalle on nyt tarjolla elämyksiä koko vuodeksi. Heinäkuussa 2021 julkaistu uusi Värjää ja neulo -kirja opastaa lankojen värjäykseen vuodenaikojen mukaan vaihtuvilla luonnonväriaineilla ja tekniikoilla. Lisäksi jokaiseen vuodenaikaosioon sisältyy teemaan sopivia neuletöitä.

Värjää ja neulo -kirjan yli 300 värinäytteen joukosta löytyy varmasti sinullekin mieluisia sävyjä. Värjäystekniikat sopivat niin aloittelijalle kuin konkarillekin.

Keväiset biovärit

Keväisiin värjäyksiin sopivat biovärit. Kaikki biojätteet eivät sovi värjäykseen, mutta monista lähtee lankoihin varsin kauniita sävyjä. Osa bioväreistä on jopa historiallisesti tunnettuja, kuten granaattiomenan kuori.

Keväällä eivät vielä kasvit kasva, mutta kasvivärjäyksessä voit käyttää hyödyksi monia biovärejä eli käytännössä biojätteitä. Kirjasta löydät selkeät ohjeet usean biovärin hyötykäyttöön. Värikarttojen avulla voit tutkia, miten eri kuidut värjäytyvät tai mikä vaikutus puretuksella on värin sävyyn.

Jos et jaksa keräillä väriaineita itse, biovärikokeiluihin materiaalia löytyy myös verkkokaupastani. Granaattiomenan kuorista saat kirjan ohjeilla monenlaisia sävyjä armeijanvihreästä keltaiseen.

Värjääminen bioväreillä on helppoa ja onnistuu ihan kotikeittiössä. Yksi uusi tekniikkaohje kirjassa on mikrovärjäys. Mikäpä kätevämpää kuin värjätä sukkalangat omassa mikroaaltouunissa?

Kesän kukkaloistoa

Puutarhassa kasvaa monia kasvivärjäykseen sopivia kukkia. Luonnonvärjäysharrastus saa aivan uusia ulottuvuuksia, kun yhdistää värjäykseen myös kukkien kasvatuksen.

Kesä on viherpeukaloiden unelma-aikaa. Puutarhaharrastus ja luonnonvärjäys sopivat mitä mainiommin yhteen, sillä monet värikukat sopivat kotipuutarhassa kasvatettaviksi. Esimerkiksi tiikerinkaunosilmä antaa erittäin kauniita oransseja värisävyjä.

Kesäosiossa perehdytään puutarhakukkiin värin lähteenä.  Kirjasta saat myös vinkkejä kukkien  kasvatukseen ja löydät värikasvien siemenmyyjien yhteystiedot.

Kukkani mun -kesähuivi on saanut sävynsä useista puutarhakukista. Lankana kotimainen alpakka, joka on ihoa hivelevän pehmeää.

Kesäkukilla voit värjätä esimerkiksi seitinohuita huivilankoja ja neuloa itsellesi kevyen ja lämmittävän kesähuivin. Malli saattaa näyttää monimutkaiselta, mutta on tosiasiassa todella helposti neulottava.

Syksyllä metsään

Sienistä saa jos monenlaista väriä. Punaista sävyä kirjoneulesukkiin värjätään kirjassa verihelttaseitikin lakeilla.

Syksyllä parhaimmat värit värjäri löytää metsästä. Väripataan sopivat niin erilaiset sienet kuin terhotkin. Värjää ja neulo -kirjan ohjeilla opit saamaan parhaimmat värit irti mm. kivikovista tammenterhoista. Ihania punaisia ja keltaisia sävyjä lankoihisi saat puolestaan verihelttaseitikistä.

Syksyn värisadosta on kiva sommitella sävyt omiin neulesukkiin. Lankana Vuonuen muoviton Wilhelmi -sukkalanka.

Syksyisistä sävyistä on mukava neuloa lämmittävät villasukat, joiden kuviot muistuttavat luonnon kauneudesta. Vai neuloisitko sittenkin kämmekkäät? Molempiin löydät ohjeet kirjasta.

Talvella vahvoja värejä

Värjää ja neulo -kirjassa on selkeät värikartat jokaisesta väriaineesta. Värikartasta voit tutkia miten eri kuidut värjäytyvät tai mikä vaikutus puretuksella on langan sävyyn.

Talviaikaan värjäys sujuu helpoiten viljellyillä värikasveilla. Esittelyssä ovat mm. klassiset kokenilli ja krappijuuri, joista saat kauniit punaiset sävyt. Hämärässä on mukava laittaa jotain itse tehtyä villaista ja värikästä päälle.  Pinkki pipo piristää pimeässä.

Kotioloissa yksi helppo talvinen värjäystekniikka on purkkivärjäys, johon saat kirjasta hyvät ohjeet. Keittovärjäys sujuu näppärästi talvella viljellyillä värikasveilla, koska niiden kanssa ei tarvitse valtaisia väripatoja. Ja väriliemien jämät voit käyttää vaikka värilyhtyihin.

Perusoppien jälkeen kokeilemaan

Luonnonvärjäyksen perustekniikoiden lisäksi opit kirjasta myös uusia asioita. Kuulostaisiko väriaineen uuttaminen mielenkiintoiselta kokeilulta?

Kirjan lopusta löydät selkeät ohjeet luonnonvärjäyksen perusteisiin: puretustekniikat, värjäystekniikat ja viimeistely. Kuten kaikissa aiemminkin kirjoittamissani kirjoissa (Luonnonvärjäys, Sienivärjäys, Tekstiilivärjäys), haluan aina tuoda esille joitain uusia muissa kirjoissani julkaisemattomia juttuja. Tässä kirjassa niitä ovat mm. väriaineiden uuttaminen ja mikrovärjäys.

Suurin osa Värjää ja neulo -kirjan väriaineista ovat sellaisia, joista en ole aikaisemmissa teoksissa esitellyt. Tarjolla on siis 160 sivua kaikenlaista uutta ja mielenkiintoista kokeiltavaa.

Oman kirjasi voit ostaa suoraan kirjailijalta signeerattuna verkkokaupastani. 

Tilatessasi kirjan saat lähetyksen alennetuilla postikuluilla, mikäli valitset kohdan ”tilaan kirjailijalta kirjan”. Tilaukseen saa lisätä myös muita tuotteita, mikäli haluat tilata väriaineita samalla kerralla.

Kiitokseksi kirjailijan tukemisesta, saat kirjan mukana myös yhden ylimääräisen neuleohjeen.

Tule mukaan tukemaan kestävää kehitystä, ympäristöystävällisiä värejä ja suomalaista yrittäjyyttä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset