Luonnonvärjäys- yhteistyötä, mielenhallintaa ja yllätyksiä.

Luonnonvärjäys on laji, jossa oppii kaupan päälle oman mielen hallintaa ja pitkäjänteisyyttä. Luonnonväreillä värjäämisen voi kategorioida ns. slow fashion -ilmiöksi, jossa itse tuotetaan kestävän kehityksen mukaisia tekstiileitä ja samalla saadaan itselle mielihyvää mieluisan tekemisen kautta.

Helppo tapa lähteä opettelemaan luonnonvärjäystä on purkkivärjäys. Lue purkkivärjäyksen perusteista kertova juttuni täältä.

Tee materiaalien keräämisestä yhteinen projekti

Purkkivärjäys on viikkojen projekti, joka aloitetaan väriaineiden keräämisellä. Toki voit käyttää myös viljeltyjä värikasveja, kuten krappijuurta, resedaa tms., mikäli kotoa ei löydy tilaa kuivatukselle tai haluat vaihtelua värisävyihin.

Biojäteaineiden kerääminen omaa värjäyspurkkia varten saattaa viedä viikon tai kaksi. Keräysprojektiin on kiva pyytää mukaan myös ystävät ja naapurit, mikäli haluaa kokeilla jotain sellaista väriainetta, jota et itse ei niin paljoa kuluta.

Tammikuussa 2022 alkaneessa Taitoliiton Värjätään yhdessä -purkkivärjäysprojektissa toisen viikon hedelmäpurkin väriaineet ovat mandariinin kuoret, viinirypäleen rangat ja kiivin kuoret. Ystäväni toi minulle kokonaisen rasian viinirypäleen rankoja, jotta koko ruokavalioni ei olisi yhtä viinirypälettä. Samalla vietimme mukavan teehetken jutustellen.

Hitaasti kohti tulosta

Purkkivärjäys on kylmävärjäystekniikka, jossa värjäysaika on kolmesta neljään viikkoa.

Väriaineiden keräämisen jälkeen purkkivärjäyksessä siirrytään värjäämisvaiheeseen. Purkkivärjäys on kylmävärjäystekniikka. Kylmävärjäyksessä aika korvaa lämmön. Aikaa tarvitaan kuitenkin reilusti, jotta värjäysprosessi onnistuu.

Kylmävärjäystekniikassa ehdoton minimiaika on kaksi viikkoa. Matalassa lämpötilassa väriaineiden ja kiinnitysaineen hakeutuminen kuituun vaatii tuon kaksi viikkoa. Jos otat lankasi pois purkista viikon jälkeen, koko työ oli hukkaan heitettyä aikaa ja materiaalia. Värit eivät kiinnittyneet, ja kiinnitysainekin päätyy viemäriin, jos laitoit sen samaan aikaan värien kanssa.

Suosittelen, että annat purkin värjäytyä rauhassa kolmesta neljään viikkoa. Tuona aikana yhä enemmän ja enemmän väriaineita ehtii kiinnittyä lankaan.

Osa väriaineista on myös hitaampia reagoimaan. Jos värin lähde on kovaa, hieman puumaista, sen pehmeneminen vedessä kestää. Tällöin vaatii pidemmän ajan ennen kuin värjäytymistä alkaa tapahtua.

Värit elävät omaa elämäänsä

Kuvassa sipulipurkki. Ohje tähän löytyy Taitoliiton sivuilta.

Välillä purkissa saattaa tapahtua jotain aivan yllättävää. Se alkaa pienellä pulputuksella ja lopulta purkki ilmoittaa itsestään suoltamalla nestettä yli laidan: osa väriaineista aloittaa suotuisissa olosuhteissa käymisreaktion.

Tästä ei kannata huolestua. Päästä purkistasi ylimääräiset paineet ulos avaamalla kantta hieman tiskialtaassa. Kansi uudelleen hyvin kiinni. Purkki kyllä rauhoittuu vähitellen.

Käymisreaktiota on käytetty hyödyksi värjäyksessä kautta aikojen. Sen avulla monista värin lähteistä on saatu vahvempia värejä tai jopa suorastaan yllättäviä sävyjä. Odottele siis mielenkiinnolla, mitä purkkisi sinulle haluaa antaa.

Luonnonvärjäys on maratomatka

Ensikertalaista saattaa huolestuttaa purkkivärjäyksessä se, että purkissa ei tapahdu mitään näkyvää parin ensimmäisen päivän tai jopa viikonkaan aikana. Asiaa kannattaa miettiä matkan kannalta.

Värjäysaika on neljä viikkoa eli 28 päivää. Jos lähdet neljän viikon vaellukselle, näetkö määränpääsi jo parin kolmen päivän jälkeen? Tuskin. Epäilen, että et näe määränpäätäsi edes vielä kahdenkaan viikon jälkeen.

Matka on kuljettava loppuun, jotta pääsee perille.

Miksi tulosta ei voi ennustaa?

Värjäystulos vaihtelee esimerkiksi sen perusteella mikä on käyttämiesi kahden eri väriaineen suhde purkissa.

Jokainen kasvi, hedelmän kuori tai muu värin lähde on kasvanut erilaisissa olosuhteissa. Kasvuperä on saattanut olla kuiva tai kostea, maaperä on ollut ravinteikas tai yksipuolinen, kasteluvesi on ollut rautapitoista yms. Kaikki yksityiskohdat vaikuttavat värjäystulokseen.

Värin sävyyn voi biojätevärjäyksissä vaikuttaa hedelmän lajike ja esimerkiksi kuorien kuivatusnopeus. Purkkivärjäyksessä tulokseen vaikuttaa värjärin käyttämä vesi. Esimerkiksi rautapitoinen vesi taittaa keltaisia vihertävään.

Langan pohjasävy ja erilaiset lankaan jalostusvaiheessa tehdyt käsittelyt vaikuttavat värjäystulokseen. Valkaistu lanka, muovihartsipinnoitteinen superwash -lanka ja kotimainen käsittelemätön villalanka käyttäytyvät värjäyspurkissa täysin eri tavalla. Valkoiseen ja harmaaseen lankaan tulee samasta purkista aivan eri sävyt.

Olemme tottuneet synteettisten öljypohjaisten väripigmenttien standardimaisiin tuloksiin. Luonnonväreihin tutustuminen vaatii aivan uudenlaista ajattelunäkökulmaa. Luonnonvärit käyttäytyvät kuin luonto. Kaikkea ei voi hallita.

Luonnonvärjäys on kokemus, joka yllättää joka kerta

Tänäkin päivänä meillä on värjäreitä ja kädentaitoalan ammattilaisia. Heidän elämäänsä kuuluu vastuu siitä, että tuotteen värjäystulos on värin -ja valonkestoiltaan myyntikelpoinen ja että väri on asiakkaan toivoman mukaista.

Suurin osa luonnonvärien kanssa puuhailevista ei ole kuitenkaan tulosvastuussa kenellekään muulle kuin itselleen. Värjäykseen kannattaa siis suhtautua ihmetellen ja uteliaisuudella, koska kyseessä ei ole toimeentulon lähde ja kukaan ulkopuolinen ei odota ennalta määriteltyjä tuloksia. Unohda suorituspaineet ja keskity rentoutumaan harrastuksen parissa.

Kylmävärjäysprojektiin kannattaa suhtautua uteliaisuudella. Jos olet nähnyt joskus luonnonväreillä kuumavärjättyjä lankoja, se ei välttämättä paljasta sitä, mitä purkistasi nousee.

Väriä antavissa värikasveissa on useita eri väriaineita. Eri värikasvit luovuttavat eri lämpötiloissa vähän eri värejä. Jotkut eivät taasen anna juuri mitään väriä kylmässä, osa väriaineista toisaalta tuhoutuu kuumassa.

Jos teet omia kokeiluja, suhtaudu värjäykseen kuin tutkimusretkeilijä. Värien viidakosta voi putkahtaa eteen ihan mikä tahansa yllätys.

Kaikki värikäs ei kelpaa värin lähteeksi

Purkkivärjäykseen sopivat myös viljellyt värikasvit kuten krappijuuri, annatto, reseda yms.

On myös hyvä muistaa se, että kaikki kasvit, sienet tai biojätteet eivät ole kelvollisia värin lähteitä. On turha kuluttaa energiaa värjäämällä materiaaleilla, joista ei lähde väriä tai joiden väri ei kestä ensimmäistäkään pesua. Tietoa on olemassa paljon ja sitä kannattaa käyttää hyödyksi.

Jos haluat valmiita reseptejä ja mallivärikarttoja, olen tehnyt niitä sinulle kirjaani Värjää ja neulo. Sieltä löydät ohjeita sekä biojätteille, kesäkukille, sienille, terhoille että viljellyille värikasveille. Kirjasta voit lukea lisää täältä. Käy kurkkaamassa myös Taitoliitolle suunnittelemani purkkivärjäysreseptit.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset