Säkenöivää punaista purkkivärjäyksellä

Purkkivärjätty lanka

Oletko kokeillut jo purkkivärjäystä? Jos et niin olisiko nyt aika aloittaa kylmävärjäyskokeilut? Purkkivärjäys on helppoa, ja jokaisen värjäystulos on uniikki. Jo kahta väriainetta yhdistämällä saat moniväristä lankaa. Liukuvärjätyt langat sopivat mainiosti esimerkiksi pitsineuleisiin.

Kokenillia ja karhunkääpää

Kokenilli on hyönteisperäinen väriaine. Karhunkääpä on sieni, joka antaa väriä.
Kokenilli on hyönteisperäinen väriaine. Karhunkääpä on sieni, joka antaa väriä.

Tästä blogista saat ohjeet monivärisen langan värjäykseen  kahden väriaineen avulla. Ohjeessa olen yhdistänyt karmiininpunaista antavaa kokenillia (Dactylopius coccus) ja kullankeltaista väriä antavaa karhunkääpää (Phaeolus Schweinitzii).

Jos sinulla ei ole väriainevarastoissasi karhunkääpää, voit kokeilla keltaisen värin lähteenä jotain muuta. Esimerkiksi reseda toimii kokenillin kanssa mitä mainioimmin. Käytä resedaa saman verran kuin karhunkääpää. Voit kokeilla myös esimerkiksi rosmariinia tai vaikka jotain keltaista antavaa kukkaa, kuten keltasauramoa.

Kokonaiset kokenillikirvat

Kokenilli (Dactylopius Coccus) on kestävä ja historiallinen karmiininpunaisen värin lähde.

Kokenillia on saatavilla sekä valmiiksi jauhettuna että kokonaisena. Kokonaiset kokenillit ovat efektilankaa himoitsevalle purkkivärjärille houkuttelevampi vaihtoehto. Kokonaiset kokenillit värjäävät vahvemmin niitä alueita, joihin väriaineet asettelet. Lisäksi käytetyt kokenillit saa ravistelemalla langasta irti.

Kokenillia käyttäessä on hyvä olla maltillinen. Kokenillin väri on voimakas ,ja jos sitä laittaa liikaa, se peittää vaaleammat sävyt, kuten keltaisen. Kahta väriainetta yhdistellessä kokenillikirvoja tarvitsee vain hyppysellisen. Tässä  esimerkissä käytin vain 3 grammaa kokenillia/ 100g lankaa. Punaisen sävy on silti voimakas ja hehkuva.

Karhunkääpä

Karhunkääpä (Phaeolus Schweinitzii)

Karhunkääpä on yksi sienivärjäreiden suosikkisienistä. Se antaa voimakasta keltaista väriä, Kuivattua karhunkääpää käytetään noin 1:2 (kuivapaino) suhteessa. Karhunkääpä on lahottajasieni, jota kannattaa etsiä esimerkiksi vanhojen mäntyjen tai lehtikuusien juurilta.

Värjärille karhunkääpä on onnenpotku, mutta puistossa siihen törmätessään voi todeta, että tuholainen on paikalla.  Jossain vaiheessa joutuu heittämään hyvästit sille vanhalle puulle, jonka juuristoon karhunkääpä on pesiytynyt.

Kokonainen tuore karhunkääpä pilkotaan sokeripalan kokoisiksi paloiksi heti keräämisen jälkeen, ja käytetään joko tuoreena tai kuivattuna. Lisätietoa karhunkäävästä ja sillä värjäämisestä löydät Sienivärjäys-kirjastani.

Esipureta langat valmiiksi värjäystä varten.

Purkkivärjäys on kylmävärjäystekniikka, josta olen kertonut tarkemmin jo aiemmissa blogeissani. Värjäyksen perusasioita on langan purettaminen. Tätä värjäystä varten esipuretin langat samalla ohjeella mitä edellisessä purkkivärjäysohjeessakin. Voit katsoa ohjeen täältä. Esipuretuksen ohjeen löydät myös Värjää ja neulo -kirjastani.

Esipureta omat lankasi valmiiksi ennen kuin aloitat värjäyksen.

Purkkivärjäyksen tarvikkeet

Väriaine tarttuu vain puretettuihin lankoihin.

Värjäystä varten tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • 1 litran tiivis kannellinen lasipurkki
  • 100 g vyyhditettyä villasilkkilankaa tai muuta eläinperäistä kuitua olevaa lankaa (villa, alpakka, mohair, koirankarva)
  • 3 g kokonaisia kokenilleja ja 25 g kuivattua ja paloiteltua karhunkääpää
  • puretusaineeksi 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä
  • pieni värjäyskattila puretukseen

Esimerkkilankani ovat Wetterhoffin Silvia-silkkivillaa (30 % silkkiä 70 % villaa). Lanka on ohutta eli tex 50*2 ja yksi 50 gramman vyyhti on noin 500 metriä. Lanka on myös pysyvästi koinsuojattua. Koinsuojaus ja muut erilaiset käsittelyt vaikuttavat aina värin kiinnittymiseen, mutta kuten värjäystuloksista näkyy, pitkä värjäysaika ja vahvat värit tuottavat hyvän tuloksen.

Väripurkin kokoaminen

Väriaineet asetellaan kerroksittain. Kokenillia kannattaa ripotella maltillisesti.

1.      Asettele kerros väriaineita lasipurkin pohjalle. Kokenillia käytettäessä riittää kevyt ripottelu.

2.      Laske osa esipuretuista langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle.

3.      Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle.

4.      Taita langat väriaineiden päälle.

5.      Jatka purkin täyttämistä kerros kerrokselta vuorotellen väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä. Laita viimeiseksi aina kerros väriaineita. Jos purkkiin sattuisi kehittymään hometta, se tarttuu silloin väriaineeseen, ei lankaan.

6.      Kaada kuumaa vettä (n. 60 asteista) purkki täyteen.

7.      Sulje kansi tiiviisti. Leikkaa tarvittaessa voipaperista tms. tiivistepala kannen ja purkin väliin. Pane purkki lautaselle tai muulle alustalle.

8.      Aseta purkki lämpöisään paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Anna lankojen värjäytyä noin kuukauden ajan. Voit välillä käännellä purkkia ja tutkia värien muuttumista.

9.      Avaa purkin kansi 3-4 viikon jälkeen varovasti. Siivilöi tai ravistele väriaineet pois. Huuhtele ja kuivata langat.

Kuukauden jälkeen värjäystulos on täyteläinen. Langoista löytyy moninainen värien kirjo.

 

Väriaineet voit halutessasi uusiokäyttää keittovärjäyksessä. Sekä karhunkääpä että kokenilli antavat vielä väriä. Voit hyötykäyttää myös purkissa olleen liemen. Jos purkkiin oli päässyt hometta, kiehauta liemi kertaalleen.

Mitä jos kokeilisit edellisessä blogissa esiteltyä estotekniikka ja värjäisitkin jälkiliemellä kattilassa? Minkä väristä pätkävärjättyä lankaa tulee? Punaista, keltaista vai punakeltaista?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Säkenöivää punaista purkkivärjäyksellä”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset