Näin värjäät perinteiset verenpunaiset pääsiäismunat

Me suomalaiset olemme tottuneet rusehtaviin sipulinkuorilla värjättyihin pääsiäismuniin. Sipulinkuoria on käytetty, sillä parempia punaisen lähteitä ei ole ollut saatavilla.

Voimakkaan verenpunaiset pääsiäismunat kuuluvat usean maan pääsiäistraditioihin.  Punainen kananmuna kulkee edelleenkin  mukana ortodoksisen kirkon pääsiäisperinteessä. Punaisella värillä on myös merkityksensä.

Punainen väri symboloi Kristuksen ristillä vuodattamaa verta. Itse muna kuvastaa uudelleensyntymistä ja uutta elämää.

Mistä punainen väri saadaan?

Punainen väri kananmuniin saadaan krappijuuresta eli värimatarasta. Krappijuuri on myös yksi tärkeimmistä punaisen värin lähteistä tekstiilivärjäyksessä.

Esimerkiksi Kreikassa, Bulgariassa ja Georgiassa pääsiäismunat värjätään luonnonväreillä punaiseksi. Myös unkarilaisten munien pohjaväri on punainen, mutta ne eivät jää yksiväriseksi vaan saavat erilaisia kuvioita pintaansa.

Värjäysajankohta ja siihen liittyvät tavat ja leikit vaihtelevat maittain. Värin lähde on kaikilla kuitenkin sama. Pääsiäismunat värjätään krappijuurella eli värimataralla.  Väriaineen valinta on looginen, sillä krappijuuri viihtyy eteläisimmissä Euroopan maissa sekä myös Aasiassa.

Kahden väriaineen yhdistelmä

Jos krappijuurta ei ole saatavilla, munat värjätään punertaviksi keltasipulin kuorilla. Väriliemi voidaan tehdä myös yhdistämällä näitä kahta väriainetta.

Värjäyspäivä on ollut traditionaalinen. Kreikkalaisilla on ollut tapana värjätä pääsiäismunansa kiirastorstaina. Georgialaiset aloittavat munien värjäyksen vasta pitkäperjantaina. Heillä perinteeseen kuuluu, että munat on värjättävä punaiseksi ennen auringon laskua.

Georgian ortodoksikulttuurissa kovaksi keitetyt kananmunat värjätään punaiseksi krappijuuren ja keltasipulinkuorien avulla. Väriliemen resepti vaihtelee. Osa värjää munansa pelkästään krappijuurella, jotkut yhdistävät keitoksessaan krappijuuren ja sipulinkuoret.

Georgialainen tapa on sommitella punaiset munat vihreälle vehnänsiemenistä idätetylle ruohomatolle. Vihreys kuvastaa uutta elämää, uudelleensyntymistä ja ikuisuutta.

Vastaasti rairuohot suklaamunineen ovat meille suomalaisillekin tuttuja. Harvemmin ehkä tulee miettineeksi, että toimintatapa on saattanut toistua jo vuosisatojen ajan. Keitetty  punainen muna on vaan muuttunut suklaiseksi.

Munapelit

Punaiset munat on perinteisesti aseteltu vihreälle ruohomatolle. Kauniilta ne näyttävät kevätnarsissien keskelläkin.

Munat eivät ole jääneet Georgiassa pelkästään kotikoristeeksi, vaan ne siunataan kirkossa ja toisena pääsiäispäivänä ihmiset vievät punaiset munat sukulaistensa haudoille. Osa munista toki myös syödään.

Punaisilla munilla pelataan myös peliä. Sama munapeli on tunnettu useissa maissa.  Kaksi henkilöä yrittää vuorotellen lyödä munia kärjistään vastakkain. Voittajan muna jää ehjäksi. Kun koko kierros on pelattu, jää jäljelle vain yksi henkilö ehjän munansa kanssa.

Uskomuksen mukaan ehjä muna tuo hänelle onnea. Voittajan ongelma on vain se, että voittomunaa on säilytettävä koko vuoden ajan, jotta onni poikii. Mahtaako sittenkin olla häviäjä? Vuoden säilytettävä onnenmuna ei kuulosta järin houkuttelevalta…

Maagiset munat

Bulgarialaisten historia kertoo, että kiirastorstaina ensimmäiseksi löydetty kananmuna tuli värjätä ensimmäisenä. Värinä oli tietenkin krappijuuresta saatava verenpunainen väri. Tuo ensimmäiseksi löydetty ja värjätty muna oli siunattu. Traditioon kuului, että muna piti säilyttää onnea tuovana.

Hullummankin kuuloisia uskomuksia näihin punaiseksi värjättyihin muniin liittyy. Luin bulgarialaisista kertomuksista, joiden mukaan punaisen munan kuorista oli ollut apua mm. paiseiden poistamisessa tai sadon pelastamisessa.  Pienet paiseet lähtivät hieromalla punaiseksi värjättyjä munankuoria. Uskottiin, että punaiset munat sisälsivät maagisia voimia.

Jos  olet lukenut Perinteiset lapaset -kirjani tarinoita, olet varmasti törmännyt myös erilaisiin suomalaisten uskomuksiin punaisen värin suhteen. Aihepiiristä voit lukea myös täältä. 

Näin värjäät omat pääsiäismunasi punaiseksi

Väriliemen keitto onnistuu joko kattilassa tai mikroaaltouunin avulla. Munat saavat värjäytyä väriliemessä yön yli.

Oli punaisissa munissa maagisia voimia tai ei, ainakin ne ovat ruokapöydässä näyttävän näköisiä. Perinteinen sipulinkuoriväri on monelle jo tuttu, mutta entäs jos yllättäisit vieraat aivan uudella värisävyllä ja tarjoaisit punaisia kananmunia?

Tämä resepti on oma versioni punaisista munista.

Värjäysresepti:
4-6 kananmunaa
kourallinen krappijuurta (3-4 ruokalusikallista)
1 rkl etikkaa
1 litra vettä

1. Keitä krappijuuret, etikka ja vesi kattilassa tai mikroaaltouunissa 20 minuutin ajan.
2. Keitä kananmunat valmiiksi haluamallesi kypsyysasteelle.
3. Kaada krappijuuren keittoliemi kananmunien päälle kattilaan. Anna värjäytyä yön yli. Tarkista, että nestettä on niin paljon, että kaikki munat jäävät veden alle.
4. Nosta munat yksitellen sormin tai lusikalla pois väriliemestä. Kuivaa kevyesti talouspaperiin.
5. Halutessasi voit sivellä munan päälle ohuen kerroksen kasviperäistä öljyä. Öljy lisää munien kiiltoa.

Vinkki:

Krappijuuri on erittäin riittoisa väriaine. Yön yli värjäytyneiden munien jäljiltä väriä on vielä jäljellä. Voit keittää uuden erän munia ja upottaa ne taas liemeen värjäytymään. Pidä munia lyhyemmän aikaa. Saat kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Kaipaatko lisää sävyjä?
Lue lisää kananmunien värjäysvinkkejä blogistani.  Muistathan kuitenkin, että jokaiselle materiaalille on eri reseptit. Kananmunien värjäysresepti ei toimi esimerkiksi lankojen värjäyksessä. Siihen tarvitset eri ohjeet. Blogistani löydät ohjeet miten värjätä lankoja purkkivärjäyksellä punaiseksi krappijuurella. 

Krappijuuren tekstiilivärjäysreseptejä löydät Värjää ja neulo -kirjastani.  Lankojen värjäyksen peruskulmakivistä voit lukea vinkkejä myös  täältä.

Vaaleanpunaista sävyä saat krappijuuren jälkiväristä.

 

 

Lähteet:
georgiaabout.com/2014/04/18/dyeing-eggs-red-for-orthodox-easter/
georgiastartshere.com/celebrate-easter-like-a-georgian/
ritualtrip.com/eastern-orthodox-easter/greek-traditions
huelorenzostan.wordpress.com/2014/04/20/making-easter-eggs-in-bulgaria/
wheninbulgaria.wordpress.com/2016/05/02/bulgarian-easter/
www.redfedoradiary.com/easter-in-georgia/
www.kaleva.fi/vuosituhansien-takainen-perinne/2356045

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset