Värjää kananmunat luonnonvärein

Valokuvat:Tiina Ehrukainen

Kananmunien värjäys erilaisilla luonnonväriaineilla on hauskaa ja yllättävää puuhaa. Värjäystä voit harrastaa omaksi iloksesi, ja tehdä munista esimerkiksi kauniit koristeasetelmat ruokapöytään. Munien värjäys sopii myös koko perheen yhteiseksi toiminnaksi, johon voivat osallistua kaikki nuorimmasta vanhimpaan.

Sopivia väriaineita löydät varmasti maustehyllystä tai jääkaapista. Kananmunia värjätessä sinun ei myöskään tarvitse miettiä väriaineiden kestävyyttä toisin kuin tekstiilivärjäyksessä. Tarkoitushan ei ole säilytellä munia vuosikausia.

Koska kananmunat ovat ruokaa, värjäykseen käytetään väriä antavia elintarvikkeita, jotta ne ovat syötäviä värjäyksen jälkeenkin.

Värjätäänkö kananmunat keitettyinä vai raakoina?

Kananmunia voi värjätä monella eri tavalla. Punakaali antaa kananmunan kuoreen sinistä sävyä.

 

Kananmunien värjäys onnistuu monella tekniikalla. Yhtä oikeaa tapaa ei ole. Kuten muussakin värjäyksessä, pitkä värjäysaika voimistaa ja syventää väriä. Kokeilin itse useita tekniikoita hakiessani oikeaa menetelmää.

Yhdessä kokeilussa pilkoin väriaineet kattilaan kylmän veden joukkoon. Värjättävät kananmunat lisäsin liemeen raakana. Keitin lientä noin 9 minuuttia, jotta munat kypsyivät. Tässä vaiheessa väri oli ottanut laimeasti kiinni. Jätin munat liemeen olemaan yön yli. Seuraavana päivänä väri oli ottanut napakasti munaan kiinni.

Toisessa tekniikassa keitin kananmunat valmiiksi. Väriliemen keitin erikseen erillisessä kattilassa. Kun väriliemi oli jäähtynyt, upotin kananmunan sinne värjäytymään yön yli.

Tämä menetelmä vaikutti toimivammalta, sillä erikseen keitetystä väriliemestä tulee voimakkaampi. Sen voi myös halutessaan jakaa kahteen osaan, jos haluaa sekoitella eri värejä tai kokeilla sävyttämistä pH-arvoa muuttamalla.

Osa väriaineista ottaa kananmunan pintaan hanakammin kiinni, toiset vaativat tuon yön yli värjäämisen. Varminta on antaa kaikkien munien olla väriliemissä yön yli.

Mitä väriaineita kananmunien värjäykseen voi käyttää?

Kananmunat värjätään elintarvikkeilla. Kokeiluihin sopivat esimerkiksi punajuuren kuoret tai kurkuma.

 

Kananmunia voit kokeilla värjätä muun muassa maustekaapin mausteilla. Esimerkiksi kurkuma antaa iloisen raikkaan keltaisen värin, neilikka taasen ruskean. Jauhetusta paprikasta lähtee myös mukavasti väriä samoin kuin currystä.

Värjäyksessä toimivat myös ruuanlaitosta jäävät tähteet, kuten punasipulin ja keltasipulin kuoret, punajuuren kuoret, avokadon kuoret tai punasipuli.

Voit kokeilla kananmuniesi värjäyksessä kaikkea sellaista, mitä voit syödä. Allergiaa aiheuttavat mausteet ja ruoka-aineet on syytä jättää pois valikoimista.

Voiko väriaineen sävyä muuttaa?

Luonnonväriaineet ovat hyvin herkkiä pH-arvon muutokselle. Jos olet leikkisällä päällä, voit tehdä pieniä taikurintemppuja. Esimerkiksi punakaali on yksi hyvä kokeilun kohde, mikäli haluat katsoa miten pH-arvon muutos vaikuttaa värin sävyyn.

Sävyä pystyt muuttamaan kotikonstein eli etikalla ja ruokasoodalla. Sooda on emäksistä ja etikka hapanta. Jaa keittämäsi väriliemi kahteen osaan. Lisää toiseen ripaus ruokasoodaa ja toiseen etikkaa. Värisävy muuttuu. Kun värjäät kaksi munaa eri purkeissa saat samalla liemellä kaksi eriväristä kananmunaa.

Kananmunien värjäyksen perusresepti

Väriliemen sävyä voi muuttaa pH-arvoa säätämällä. Esimerkiksi punakaalin antama sininen muuttuu, kun liemen pH-arvo muuttuu.

 

  1. Tee yksi väriliemi aina samalle pohjalle:
    0,5 l vettä
    0,5 rkl etikkaa
  2. Lisää väriliemeen valitsemasi väriaine. Tässä muutamia esimerkkejä:
    -kourallinen keltasipulin kuoria (oranssi)
    -kourallinen punasipulin kuoria (viheriäinen)
    -0,5 kg punakaalia (turkoosi/sininen)
    -muutaman punasipulin kuoret (punertavanruskea)
    -1 rkl kurkumajauhetta tai yksi kurkuman juuri (keltainen)
  3. Keitä väriainetta väriliemessä noin puoli tuntia. Siivilöi väriaineet pois joukosta. Anna liemen jäähtyä.
  4. Mikäli haluat kokeilla pH-arvon muuttamista, jaa väriliemi kahteen osaan. Lisää toiseen puolikkaaseen 1-2 tl ruokasoodaa. Näet värin vaihtumisen. Väriliemen pohjassa on jo etikkaa, joten se on hapanta jo valmiiksi. Toki voit kokeilla, miten 0,5 rkl lisäetikka vaikuttaa sävyyn.
  5. Sekoita väriliemi huolellisesti. Jos mahdollista, pane väriliemi johonkin kapeaan astiaan, esimerkiksi lasiin. Muna pysyy näin helpommin pinnan alla ja värjäytyy kokonaan.
  6. Anna kananmunan värjäytyä yön yli.
  7. Ota kananmuna väriliemestä lusikan avulla. Huuhtele vedessä ja kuivaa talouspaperilla. Laita munakennoon kuivumaan.

Voiko väriliemiä sekoittaa?

Jos haluat olla oikein kokeilunhaluinen kananmunavärjäri, voit myös kokeilla eri väriliemien yhdistämistä ja sekoittamista. Esimerkiksi kurkuman keltaisesta ja punakaalin sinisestä voit saada mielenkiintoista vihreän sävyä.

Jo ihan muutamalla väriliemellä saat värjättyä koko kennollisen eri sävyisiä munia. Sävyvaihteluita saat lisää ottamalla kokeiluihisi maatiaiskanojen ruskeat munat valkoisten munien rinnalle.

Saako väriaineilla kuvioita aikaiseksi kananmunan pintaan?

Kananmunia voi kuvioida kontaktivärjäystekniikalla. Syntyvät kuviot ovat yllätyksellisiä.

 

Kananmunien kuviointi onnistuu luonnonvärien avulla. Itse tein muutamia kontaktivärjäyskokeiluja, joissa leikkasin mm. kurkumaa ja punajuurta ohuiksi suikaleiksi. Asetin suikaleet sukkahousun avulla raa’an kananmunan pintaan. Tämän jälkeen keitin kananmunan.

Annoin väriaineiden olla ja jäähtyä kananmunan pinnassa yön yli. Väriaine sai tarttua rauhassa. Tuolla tekniikalla syntyi täplikästä kuvioitua pintaa.

Värikkäitä värjäyksiä!

Kananmunien värjäyksen ei välttämättä tarvitse olla pelkästään pääsiäisjuttu, vaikka värikkäät munat yleensä pääsiäiseen liitetäänkin.

Miten hauska yllätys voisikaan olla, jos esimerkiksi lapsille tai vieraille aamupalalla olisi tarjolla siniseksi tai vihreäksi värjättyjä kananmunia? Siinäpä olisi ihmettelemistä millainen lintu ne on muninut!

Toivon, että ohjeistani on hauskuutta sinulle.
Lue myös mitä teellä voi värjätä.

Kiinnostaako lankojen luonnonvärjäys? 

Vai haluatko sittenkin punaiset kananmunat? Siihenkin löytyy ohje… 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset