Punaista väriä krappijuurella

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Krappijuuri eli värimatara (Rubia Tinctorum) on säilyttänyt suosikkiasemansa kasvivärjäreiden keskuudessa vuosituhannet, eikä suotta. Krappijuuresta saa kaunista oranssinpunaista väriä, ja väri on kestävä.

Krappijuuren suosiolle löytyy monta syytä. Kasvi on viljeltävä värikasvi eli sen saatavuus on hyvä. Tällä hetkellä krappijuurta viljellään mm. Keski-Euroopassa ja Lähi-Idässä.

Krappijuuren antama väriskaala on monipuolinen. Krappijuuri sisältää useita eri väriaineita. Samasta väripadasta irtoaa värjäystekniikasta riippuen oranssinpunaista, keltaista tai ruskeanpunaista väriä.

Krappijuurta on helppo käyttää päälivärjäyksissä. Esimerkiksi värjäämällä punaisen krappivärjäyksen päälle indigolla, saat kaunista violettia väriä. Krappijuuren, sinipuun ja rautavihtrillin yhdistelmällä pääset jo lähes mustaan.

Mitä eroa on jauhetulla ja paloitellulla  krappijuurella?

Krappipalat sopivat moneen eri värjäystekniikkaan.

 

Myyn krappijuurta sekä jauheena että paloina. Molemmille tuotteille on oma tarkoituksensa. Valmiiksi jauhetusta krapista väri irtoaa nopeammin, palamaisella krapilla on taas enemmän käyttömahdollisuuksia.

Jauhettu krappi sopii hyvin esimerkiksi kursseille tai käytettäväksi silloin kun sinulla ei ole  aikaa rajattomasti. Krappijauhe kannattaa siivilöidä pois kattilasta väriliemen keittämisen jälkeen. Jauhe takertuu helposti lankoihin ja sen peseminen on haasteliasta.

Paloiteltu krappi vaatii yön yli liottamisen ennen värjäystä. Krappipalat turpoavat,  ja väri irtoaa keittäessä helpommin irti. Krappipalat voit jättää väriliemeen värjäyksen ajaksi. Väriä irtoaa paloista koko ajan lisää, ja väri voimistuu. Turvonneet krappipalat lähtevät langoista irti ravistelemalla.

Palakrappi sopii hyvin myös purkkivärjäyskokeiluihin sekä pidempiin kylmävärjäyksiin, koska saat palat helposti värjättävästä materiaalista pesuvaiheessa irti.

Paljonko krappijuurta tarvitaan?

Krappijuurta käytetään 1:1 eli 100g krappijuurta 100g:lle materiaalia.

 

Krappijuurta käytetään 1:1 eli tarvitset 100g kuivaa krappijuurta 100g:lle värjättävää materiaalia. Samalla liemellä voit värjätä useita eriä. Käytännössä yksi 100g:n krappijuuripussi riittää usealle sadalle grammalle materiaalia, jos haluat eri sävyisiä lankoja.

Kotivärjäyksissä materiaalin käyttö ei ole aivan niin gramman päälle, ellei ole tekemässä tarkkoja reseptikarttoja. Jos sinulla sattuu olemaan varastossa krappijuurta esimerkiksi 85-95g, niin kyllä se värjäyskokeilu silläkin määrällä onnistuu.

Kaikkien värjäyskasvien kohdalla on hyvä muistaa se, että mm. satokausi ja kasvuolosuhteet vaikuttavat värin voimakkuuteen. Olet ehkä huomannut kotimaisilla itse poimituilla värikasveilla värjätessä, että jonakin vuonna värjäystulos antaa vaaleampaa, toisena vuonna taas tummempaa. Sama tilanne on viljellyissä värikasveissa. Kotimaisella värikasvilla värjäyksestä voit lukea lisää täältä.

Koska kyse ei ole teollisesti tuotetusta synteettisestä tuotteesta, väripigmenttien määrä ei ole hallittavissa. Jonain vuotena viljelty krappijuuri voi antaa voimakkaampaa väriä kuin toisena. Lisäksi värisävyyn vaikuttavat lukuisat monet muut tekijät veden laadusta alkaen.

Pitääkö värjättävä materiaali purettaa ennen värjäystä?

Krapin punaiset sävyt tarttuvat vain alunalla puretettuun lankaan.

 

Punaisen värin saamiseksi värjättävän materiaalin pitää olla aina puretettu. Krapin punaiset sävyt eivät ota kiinni purettamattomaan lankaan, joten puretus on tärkeä osa värjäysprosessia.

Parhaiten toimii esipuretus. Samanaikaisessa puretuksessa puretusaineiden sekoittaminen väriliemen joukkoon vaikuttaa liemen happamuuteen. Happamuusaste taas vaikuttaa värin sävyyn.

Pahimmillaan, jos esimerkiksi iso joukko värjää pienellä kattilalla suurta määrää lankaa, saattaa nesteen määrä jäädä liian pieneksi. Silloin hapan puretusaine voi vaikuttaa värin sävyyn niin, että tulos ei ole ollenkaan halutun mukainen.  Suositus on, että vettä olisi aina 5l/100g lankaa.

Käytä puretukseen joko alunaa tai alunan ja viinikiven yhdistelmää. Kätevintä on esipurettaa kaikki värjättävät langat kerralla. Erilaisia puretusohjeita olen kirjannut mm. Luonnonvärjäys-kirjaani.

Mitä eri värejä krappijuuresta irtoaa?

Krappijuuren jälkiväri on kaunis oranssi.

 

Krappijuurella voi värjätä monella tavalla. Jauhemaisen krapin kanssa kätevintä on keittää ensin väriliemi. Siivilöi jauhe väriliemen keiton jälkeen pois kattilasta ja värjää langat. Väriliemen voit keittää erikseen myös krappipaloista.

Tavanomainen väriliemen keitto ja värjäys sen jälkeen antaa hyviä värisävyjä, kunhan värjäysaika on tarpeeksi pitkä, ja pidät värjäyslämpötilan matalalla.

Ensimmäinen värjäyskierros antaa sen voimakkaimman punaisen sävyn. Jos pidät krappipaloja väriliemessä mukana, lankasi imee paloista uutta väriä sitä mukaan, kun pigmentit hupenevat liemestä. Ensimmäisestä värjäyksestä saat hyvinkin vahvan punaisen, kun vain maltat mielesi, ja annat krappijuurelle aikaa.

Krappijuurella värjätessä on tärkeää huomioida värjäysliemen lämpötila. Punaista väriä saat, kun pidät värikattilasi lämpötilan noin 60-65 asteen lämpötilassa.

Ulkotulilla värjätessä tämä saattaa olla hieman haasteellinen tehtävä. Moni onkin huomannut, että korkeammassa lämpötilassa värjätessä krappijuuren antama väri muuttuu  kirkkaasta oranssinpunaisesta enemmän ruskeanpunaiseen.

Voit hyödyntää krapin monia väriaineita värjätessä. Värjää ensimmäisellä kerralla punaiset langat eli pidä värjäyslämpötila siinä 60-65 asteessa. Jälkiväriksi voit ottaa asteen ruskeampaan taittuvaan sävyä, jonka saat nostamalla lämpötilaa.

Oranssia tai keltaista lankaa saat helposti jättämällä lankasi värjäytymään yön yli kattilan jälkilämmöille yön yli. Näin olet saanut yhdellä krappipussilla jo kolme eri sävyä.

Lisää sävyvaihteluita lankoihisi saat värjäämällä samaan aikaan sekä harmaata että valkoista lankaa. Mahdollisuudet ovat lähes loputtomat, jos kokeilet vielä esimerkiksi eri kuituja.

Miten saan parhaimmat punaiset värit?

Krappijuurella saa vahvoja punaisia värejä kylmävärjäystekniikalla. Takana olevat vaaleanpunaiset langat ovat bambua.

 

Hyvä, mutta hieman aikaa vievä värjäystapa on ns. hauduttaminen. Hauduttamalla värjätessä värilientä ei keitetä erikseen. Pane yön yli turvonneet krappipalat värjäyskattilaan yhtä aikaa esipuretettujen lankojen kanssa. Nosta lämpötilaa hyvin hitaasti ylöspäin. Lämpö saa olla n. 45-55 asteen liepeillä pari kolme tuntia.

Nosta hiljalleen lämpötilaa vielä hieman ylöspäin, mutta pidä huoli ettei lämpö nouse yli 65 asteen. Pidä värjättävää materiaalia tässä korkeammassa lämpötilassa vielä tunnin tai kaksi.

Hauduttaessa et keitä värilientä erikseen, vaan väri irtoaa krappijuuresta hiljalleen ajan ja lämmön lisääntyessä. Väri siirtyy hissukseen lankaan, ja voit seurata lankasi hidasta punastumista kattilassa. Muista sekoittaa, jotta värjäystuloksesta tulee tasainen.

Toinen kokeilemisen arvoinen keino on krappijuuren kylmävärjäys. Kylmävärjäys tehdään krappipaloilla. Kylmävärjäykseen tarvitset esipuretetut langat. Nesteen määrä on sama kuin muussakin värjäyksessä eli 5l/100g lankaa.

Turvota krappijuuripalat yön yli. Tarvitset niitä 1:1 lankaan. Ota joku sopiva värjäysastia: kattila, ämpäri tai vaikka iso lasipurkki. Pane turvonneet krappipalat astiaan esipuretettujen lankojen ja veden kanssa. Sekoita huolellisesti. Jätä värjäytymään pariksi viikoksi huonelämpötilaan (yli 20 astetta). Muista sekoittaa välillä.

Krappijuuri on siitä hauska värikasvi, että parin päivän päästä se aloittaa käymisen. Jos olet kokeillut krappipaloja purkkivärjäyksessä, olet ehkä huomannut, että muutaman päivän kuluttua purkki pulppuaa ja pihisee itsekseen. Se on hyvä asia, vaikka saattaakin vaikuttaa varsin maagiselta noita-akan sihisevältä taikapadalta.

Krappijuuri saa käydä astiassa omassa rauhassaan, ja väri siirtyy vähitellen lankoihin. Sekoita värjäysastiaasi, ja painele pinnassa kelluvat langat pohjalle.

Parin viikon päästä voit huuhdella värjäyskokeilusi. Krappipalat saat irti langoista ravistelemalla. Kuten kaikissa krappijuurivärjäyksissä, lorauta viimeiseen pesuveteen tilkka etikkaa.

Jos olet punaisen tai oranssin värin ystävä, krappijuuri on kuin tehty sinulle. Se on aina yhtä varma punaisen lähde. Krappijuurta ja puretusaineita löydät verkkokaupastani.

Värjää ja neulo -kirjasta löydät ohjeet siihen, miten voit yhdistellä krappijuurta ja muita väriaineita purkkivärjäyksessä eli kylmävärjäystekniikassa. Jos innostut enemmän värjäilemään, Minun islantilaisneuleeni -kirjasta löydät suunnittelemani Juurakko -puseron, joka on värjätty krappijuurella. Värjäysohjeet ovat tietysti myös kirjassa, vaikka neulekirja onkin.

Krappijuuren kanssa riittää erilaisia kokeiluvaihtoehtoja vaikka koko vuodeksi. Punaisesta on moneksi.

Lisää luettavaa aiheesta:
https://www.kemia-lehti.fi/suomen-vanhimmat-sukat-saivat-punansa-varimatarasta/
https://www.coloria.net/varjays/rubiatinctoria.htm

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Punaista väriä krappijuurella”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset