Värjää sienillä ihanat neulelangat

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Syksyllä iltojen pimentyessä on mukava istahtaa sohvalle ja aloittaa uusi neuletyö. Yhä useampi on innostunut värjäämään omat neulelankansa. Käsityöharrastuksesta tulee entistä monimuotoisempaa, ja langat tuntuvat myös arvokkailta, kun ne ovat itse värjättyjä. Sienillä värjääminen on yksi mahdollisuus innokkaalle käsityöharrastajalle.

Edellisessä artikkelissa kerroin sieniretkestä ja värjäyssienten tunnistamisesta. Artikkelista voit lukea millaisissa varusteissa värjäyssienijahtiin kannattaa lähteä ja millainen sienikori on kaikista kätevin värjäyssieniä kerätessä.

Värjäyssienisaalis kuivuriin

Värjäyssienet voit  toki käyttää heti keräämisen jälkeen. Värjäyspadan voit “virittää tulille” heti metsästä tultuasi, mikäli itselläsi aika suinkin riittää. Usein tilanne saattaa olla kuitenkin se, että sopiva värjäyspäivä häämöttää jossain hamassa tulevaisuudessa. Toisinaan yhdellä kerralla ei myöskään löydy tarpeeksi paljon värjäyssieniä.

Tämä voi olla hyväkin asia, sillä yleispätevä sääntö on, että kuivattu sieni antaa paremmin väriä kuin tuore. Jotta värjäyssieni antaisi sinulle mahdollisimman paljon väriä, kuivaa sieni välittömästi keräämisen jälkeen.

Kuivaamiseen on monenlaisia keinoja. Jotkut kuivattavat sienensä saunan jälkilämmössä, toiset virittelevät viipaleet sanomalehdelle siistiin riviin. Pienien määrien kuivaamiseen on sienikuivuri kätevä laite.

Samoin kuin ruokasienten kanssa, värjäyssienet puhdistetaan mullasta yms. roskasta ennen kuivaamista. Viipaloi sienet mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Jos sinulla on kuivattavana sieniä, joiden lakit ja jalat antavat eri sävyä, erottele lakit ja jalat erikseen.

Kuivaamisen jälkeen kaikki sienet näyttävät samanlaisilta ruskeilta kikkareilta, joita on hyvin vaikea enää erottaa toisistaan.

Limanuljaska

Limanuljaskalla värjättyjä “Turre-lankoja”. Turrelangassa on 30% samojedia ja loput kotimaista lampaanvillaa. Koirankarvalankaan sienten väri ei tartu aivan yhtä voimakkaasti kuin 100% villaan, mutta sävyt ovat houkuttelevan pehmeitä .

 

Limanuljaska on aloittelevalle sienivärjärille helposti tunnistettava sieni. Limanuljaskalla voit värjätä joko heti tuoreeltaan tai sitten limanuljaskat voi kuivata. Limanuljaskan kuivaamisessa kannattaa olla nopea, sillä se mätänee hyvin hanakasti.

Limanuljaskasta saat erilaisia punertavan ruskeita sävyjä. Rautapuretuksella limanuljaskan antamat värisävyt lähtevät kallistumaan vihreän suuntaan.

Veriseitikki

Veriseitikki antaa verenpunaista väriä. Jälkivärjäyksillä saat vaaleampia punaisia, oransseja ja keltaisia sävyjä.

 

Veriseitikki on monen värjärin unelmasieni, sillä se on todella runsaspigmenttinen ja antaa himoittua kirkasta verenpunaista väriä. Veriseitikki ei sisällä pelkästään punaisia pigmenttejä, vaan kuten lankakeristä huomaat, veriseitikillä saat erilaisia punaisen, oranssin ja keltaisen sävyjä.

Eri sävyt syntyvät jälkivärjäyksellä. Jälkivärjäyksellä tarkoitetaan sitä, että värjäät ensin yhden päävärin, joka on se vahvin sävysi. Ensimmäisellä värjäyskerralla esipuretettu lankasi imaisee paljon punaisia sävyjä itseensä, mutta paljon jää vielä jäljelle.

Päävärin jälkeen otat uuden esipuretetun langan, jolla värjäät ensimmäisen jälkivärjäyksen. Jos haluat vahvempia sävyjä, voit puolittaa värjättävän langan määrän. Saat edelleen punaista, mutta et niin punaista kuin ensimmäisellä kerralla.

Jälkivärjäyksiä voit jatkaa niin kauan kuin väriä padassa riittää. Joskus veriseitikki antanut väriä lankoihin kuusikin eri värjäyskertaa. Kourallisella kuivattuja veriseitikkejä voit siis värjätä puoli kiloa lankaa ihan näppärästi.

Kuusensuomuorakas

Kuusensuomuorakkaalla voit värjätä himoittuja vihreänsinisiä sävyjä. Samasta sienestä saat myös ruskeita värejä.

 

Kuvassa olevat kuusensuomuorakkaat ovat vielä nuoria, sillä ne poimittiin syyskuun puolella. Orakasjahtiin parempi ajanjakso on  loka-marraskuu, jolloin orakkaat ovat ehtineet jo pulskistua ja vanhentua. Mitä vanhempi orakas, sen enemmän väriä se sisältää.

Jotta saat kuusensuomuorakkaasta kaiken ilon irti, käytä kehittämääni kaksoisvärjäystekniikkaa. Ohjeet siihen löydät Sienivärjäys-kirjastani. Kaksoisvärjäystekniikalla eri orakaslajeista irtoaa sekä sinisiä, vihreitä että ruskeita värejä.

Ja ihan vinkiksi…. Kun värjäyshulluus iskee niin orakkaiden keräämiseen ei riitä ihan pieni kori. Kannattaa lähteä samantien kottikärryllä! Olen kuullut huhuja värjäreistä, jotka ovat kantaneet kerralla lähes kymmenen kiloa kuusensuomuorakkaita metsästä. Niillä jo värjää langan jos toisen.

Samettijalka

Samettijalka antaa erilaisia rusehtavia ja vihertäviä värejä.

 

Vaikka samettijalka kasvaa usein yksinään kantojen juurella, se on värjäyssienenä suurikokoinen, joten jo muutamalla samettijalalla pääset työn alkuun. Samettijalka on aika vetinen sieni, joten suosittelen ohuita viipaleita ja nopeaa kuivaamista.

Samettijalka antaa sinulle erilaisia ruskeaan ja vihreään vivahtavia sävyjä. Joskus langassa saattaa olla pilkahdus jopa violetin suuntaan.

Violettiseitikki

Violettiseitikki on harvinaisempi sieni. Sitä voit kokeilla pieniin lankamääriin ja saat vihreitä sävyjä.

 

Violettiseitikki on sienenä melko harvinainen ja yleensä sitä löytää vain yhden tai kaksi yksilöä yhdellä metsäreissulla. Aloittelijalta saattaa helposti mennä sekaisin vaalean violetin värinen haisuseitikki ja tämä selkeästi tummempi kaunotar.

Violettiseitikin antamat värisävyt ovat vaaleita ja vihreään vivahtavia. Rautapuretuksella saat tummennettua vihreän sävyä.

Näiden harvinaisempien värjäyssienten kohdalla voit kokeilla minivärjäyksiä. Aina ei tarvitse värjätä koppakaupalla lankaa. Välillä voi kokeilla värjäyksiä vaikka pieneen 10 gramman kirjontalankavyyhtiin.

Verihelttaseitikki

Verihelttaseitikin lakit antavat sinulle punaisia värisävyjä.

 

Verihelttaseitikki antaa veriseitikin lailla punaisia värisävyjä. Veriseitikin ja verihelttaseitikin olennaisin ero on se, että verihelttaseitikissä punainen väri on kerääntynyt sienen lakkiin. Keltaiset värit piileskelevät puolestaan sienen jalassa.

Jos himoitset punaista väriä, muista irroittaa lakit ja jalat erikseen. Lakeilla värjäämällä saat voimakkaita ja kauniita punaisia sävyjä. Kuivatuilla jaloilla voit värjätä myöhemmin keltaisia sävyjä.

Joko tekee mieli kokeilemaan?

Perusteelliset ohjeet sienivärjäykseen löydät Sienivärjäys-kirjastani.

 

Kuinka paljon tarvitsen sieniä 100g värjäykseen? Millä eri resepteillä sienillä värjätään? Miten puretan langat? Värjäytyykö puuvilla- tai pellavalanka sienillä?

Kaikkiin sienivärjäykseen liittyviin kysymyksiin olen kerännyt sinulle vastaukset Sienivärjäys-kirjaani. Löydät sieltä lähes 600 lankanäytettä eri kuiduilla, eri puretuksilla ja 25 eri värjäyssienellä. Mukana on myös joitakin kääpiä jä jäkäliä, jotka soveltuvat sienivärjäykseen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset