Värjää koristenauhat ja korttipahvit teellä

Valokuvat:Tiina Ehrukainen

Löytyykö kotoasi paksua pahvia, vanhoja pellavaisia tai puuvillaisia nauhoja tai paperinarua? Haluaisitko kokeilla sävyttää ne teevärjäyksellä ihanan rustiikkiseksi? Itse kasvivärjätty koristenauha tai korttipohja on hauska yksityiskohta vaikka kukkakimpun yhteydessä.

Teevärjäys on helppoa. Pienestä kokeilusta voi lähteä liikkeelle vaikka uusi kasvivärjäysharrastus. Itse tekemällä huomaat, että maailma on täynnä kaikkea mielenkiintoista kokeiltavaa ja värjättävää.

Värjäämällä otat osaa ympäristötalkoisiin

Teellä värjääminen ei ole mikään uusi keksintö. Teetä on käytetty väriaineena esimerkiksi pula-aikana, jolloin kalliita väriaineita ei ollut saatavilla. Tuolloin otettiin kaikki ilo irti kertaalleen tai kahteen käytetyistä teenlehdistä tai kahvinporoista.

Me emme elä pula-aikaa vaan ympäristötietouden aikaa. Itse värjääminen on yksi tapa ottaa osaa ympäristötalkoisiin. Värjäämällä voit uudistaa esimerkiksi vanhat kellastuneet pitsit, joihin valkaisu ei enää tehoa. Jonninjoutava napakka pakkauspahvikin muuttuu kauniiksi korttipohjaksi, kun revit sen reunat ja sävytät värjäämällä.

Miksi värjätä teellä?

Väriaineena tee on hyvä, sillä se sisältää tanniineja. Tanniinit toimivat puretusaineina eli kiinnitysaineina. Teellä värjätessä väri kiinnittyy teen sisältämien tanniinien avulla värjättävään materiaaliin, ja antaa samalla ruskean värisävyn.

Jos olet aloitteleva kasvivärjäri,  teellä värjääminen on turvallinen ja helppo kokeilu. Materiaalia löytyy kotoa, ja tunnet teen elintarvikkeena. Tee sisältää itsessään puretusaineet, joten teevärjäystä varten sinun ei tarvitse hankkia puretteita.

On hyvä kuitenkin muistaa se, että kaikki kotoa löytyvät värjäävät mausteet, marjat tai kasvit eivät sisällä kiinnitysaineita. Osa kodin innokkaista tahraajista on tekstiilivärjäykseen erittäin huonoja. Vaikka tuntuisikin, että punajuuri tai mustikka istuu kuin riivattu liinalle tippuessaan, väri ei ole silti pysyvä.

Jokaisen raaka-aineen kohdalla on syytä ensin perehtyä aiheeseen, ennen kuin lähtee värjäilemään. On energian ja ajan tuhlausta värjätä, jos väri haalenee hetkessä, eikä pysy kiinni kuidussa.

Keittiöstä löytyy kieltämättä mielenkiintoisiakin väriaineita. Avokadovärjäyksestä voit lukea täältä.

Mikä teelaji sopii värjäykseen parhaiten?

Värjäykseen sopii parhaiten tanniineja sisältävä musta tee. Tanniinit toimivat kiinnitysaineena. Tanniinit ovat tunnettu ainesosa myös musteiden teossa.

 

Kaupan hyllystä löydät yhtä jos toista teelajia joista valita. Jos oikein innostut, niin voit kokeilla vaikka useampia teelajeja,  ja vertailla eri sävyjä. Tummanruskea väri irtoaa parhaiten mustasta teestä.

Musta tee valmistetaan teepensaan ( Camellia sinensis) lehdistä. Musta tee on nimensä mukaisesti tummaa. Ennen teepussiin päätymistä teepensaan lehdet käyvät läpi pitkän hapettumisprosessin, jonka tuloksena myös väri muodostuu.

Mustaa teetä löydät kaupasta mustan teen nimellä, mutta esimerkiksi English Breakfest -teepaketit ovat mustaa teetä. Yhtäläisesti tunnettu Earl Grey -teepakkaus sisältää mustaa teetä. Mustaa teetä löytyy myös monissa maustetuissa versioissa, jotka sopivat hyvin värjäyskokeiluihin. Teelaji selviää pakkauksen sisällysluetteloa tutkimalla.

Mitä materiaaleja voi värjätä teellä?

Värjäyksessä on tiettyjä lainalaisuuksia, jotka sinun on hyvä muistaa heti alkuunsa. Samaan väripataan laitetaan yhdellä kerralla vain joko eläinperäisiä kuituja tai kasviperäisiä kuituja. Eläinperäisiä kuituja ovat esimerkiksi villa, alpakka, silkki jne. Kasviperäisiä kuituja ovat esimerkiksi puuvilla, pellava, selluloosa (pahvi) jne.

Voit värjätä kaikkia sellaisia materiaaleja, jotka kestävät kuumaa lämpötilaa hajoamatta, sulamatta tai huopumatta. Tekokuituihin luonnonväriaineet eivät kiinnity polyamidia lukuunottamatta.

Näin värjäät lahjakorttipahvit ja koristenauhat teellä

Tee värjää eri materiaaleja eri tavalla. Teen antama sävy saattaa vaihdella paljonkin eri materiaalien välillä.

 

Tämä värjäysohje sopii kasviperäisille kuiduille. Voit värjätä ohjeella esimerkiksi kellahtaneita puuvilla- ja pellavanauhoja, paksuja korttipohjia, paperinarua yms.

  1. Mittaa kattilaan vettä suhteessa 100g värjättävää materiaalia/ 2 litraa vettä. Suosittelen, että hankit värjäyksiä varten oman teräksisen värjäyskattilan. Teevärjäyksen voit tehdä myös teräksisessä ruokakattilassa, kunhan peset sen huolellisesti värjäyksen jälkeen. Älä tee muita värjäyksiä ruokakattiloissa.
  2. Lisää kattilaan apuaineeksi suolaa 50g/litra vettä ja soodaa 10g. Kasvivärjäyksissä käytettävä sooda on natriumkarbonaattia. Myös kidesooda toimii. Ruokasooda on ruuanlaittoon. Soodan tehtävä on nostaa pH-arvo kasvikuiduille sopivaksi.
  3. Lisää kuivatettuja käytettyjä teepusseja 50% värjättävän materiaalin kuivapainosta. Eli jos sinulla on esimerkiksi 100g värjättävää materiaalia, tarvitset 50g kuivattuja teepusseja. Jos käytät irtoteetä, laita se harsopussiin.
  4.  Keitä teetä puoli tuntia värin irroittamiseksi. Anna liemen jäähtyä. Teepussit saavat jäädä kattilaan.
  5. Lisää värjättävä materiaali puhtaana ja kostutettuna kattilaan. Nosta lämpötila värjäyslämpötilaan eli noin 90 asteeseen. Värjää tunnin ajan. Sekoita tasaisin väliajoin.
  6. Pane liesi pois päältä ja annan kattilan jäähtyä yön yli. Materiaalit saavat värjäytyä yön yli. Jos mukana on jotain herkästi hajoavaa materiaalia (esim. pahvi), voit ottaa sen pois ennen aikojaan, mikäli hajoamista alkaa tapahtua.
  7. Huuhtele työ. Pese tekstiilit neutraalilla pesuaineella.

Eikö ollutkin helppoa?

Teellä voi värjätä yhtäläisesti myös villalankaa, silkkikuitua, tai vaikka koirankarvalankaa. Eläinperäisten kuitujen värjääminen vaatii kuitenkin toisenlaisen reseptin, jotta kuitu ei vaurioidu. Tarkemmat ohjeet teevärjäykseen löytyy Tekstiilivärjäys -kirjastani. Kirja on myynnissä vain omassa verkkokaupassani.

Kirjasta löydät myös perusteelliset ohjeet värjärin työtiloista, tarvikkeista, erilaisista apuaineista, tekstiilikuiduista,  materiaalin esikäsittelystä ja eri värjäysmenetelmistä. Ohjeiden avulla voit kokeilla värjäystä niin reaktiiväreillä kuin happoväreilläkin. Löydät sieltä myös luonnonvärjäyksen perusohjeet ja tietysti teevärjäykseen.

Älä heitä roskiin – uudista vanha värjäämällä
Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset