Mitä on shiborivärjäys?

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Viime aikoina värjäysvinkkien otsikoissa on vilahtanut sana shibori. Vuonna 2019 shiborivärjäys nousi otsikoihin ja kuviin sisustuslehtien vinkeissä, kun esimerkiksi Ikea esitteli kevätkuvastossaan sinivalkoiset shiborivärjätyt lakanat ja tyynyt.

Myös eri vaatefirmoilla näytti olevan valikoimissaan hyvin käsinvärjätyn näköisiä sinivalkoisia tuotteita tarjolla. Osa henki suorastaan 70-luvun hippityyliä ja laamapaitavärjäysaikoja selkeine solmukuvioineen.

Mutta miksi ostaisit valmiina, jos voit värjätä itsekin? Värjäämällä saat juuri sellaista kuviopintaa kuin haluat, ja vanhat tekstiilisi saavat samalla uuden ilmeen.

Estokuviointi

Estokuvioinnissa värin pääsy kankaaseen estetään mekaanisesti. Tekniikkana voi olla esimerkiksi taittelu tai solminta. Apuvälineinä voi käyttää esimerkiksi puupalikoita, pyykkipoikia, peltipurkin kansia yms.

 

Kankaanpainannan sanastolla puhutaan reservi- eli suojausmenetelmistä silloin kun kankaan tai langan kuviointi perustuu materiaalin suojaamiseen. Värjättävä materiaali voidaan suojata joko mekaanisesti tai sitten kemiallisesti.

Mekaaninen suojaus voidaan tehdä esimerkiksi solmimalla. Kemiallinen esto tapahtuu niin, että materiaalin päälle levitetään ainetta, joka estää värin kiinnittymisen.

Kansankielellä puhutaan yleistasolla enemmän estokuvionnista. Englannin kielessä on käytössä käsite “tie and dye” (solmi ja värjää), jolla tarkoitetaan kaikkia niitä menetelmiä joissa värin kiinnittyminen materiaaliin estetään mekaanisesti.

Estokuviointitekniikat ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Meillä Suomessa on käytetty kuviovärjäystekniikkana mm. flammuvärjäystekniikkaa. Hyvä esimerkki flammuvärjäyksestä on Elias Lönnrotin puuvillasukat.

Shibori

Arashi-tekniikka tarkoittaa indigovärjättyä kangasta, joka kuvioidaan naruttamalla ja vekittämällä kangasta tukin ympärille. Tekniikalla saadaan erilaisia raidallisia ja epäsäännöllisiä kuvioita.

 

Kaikki estokuviointitekniikat eivät kuitenkaan ole shiborivärjäystä. Shiborivärjäystekniikka on hyvin perinteinen japanilainen estokuviointitekniikka. Kuten arvata saattaa, Japanissa erilaisia shiboritekniikoita on käytetty erityisesti kimonoiden kuvioinnissa.

Tekniikan nimi tulee japaninkielen verbistä shiboru. Verbillä kuvataan tekemistä, jossa märkä kangas kierretään kuivaksi.

Shiboritekniikka on satoja vuosia vanha. Vuosien varrella tekniikka on kehittynyt ja muokkaantunut. Avuksi on otettu myös erilaisia työkaluja. Nykypäivänä nähtävä shiborikuviointi on kuitenkin varsin suurikokoista ja helposti työstettävää verrattuna vanhojen aikojen millintarkkoihin kimonokuviointeihin.

Kioton Shiborimuseon sivuilla olevasta videosta näet, millaista piperrystä kimonoihin tehtävien solmujen teko oikein on. Indigovärjäyskursseillani on välillä tuskailtu herneiden solminnan kanssa, mutta kimonokankaan solmiminen se vaatii jo todella kovaa luonnetta.

Millä eri tavoin shiboria voi tehdä?

Japanilaista shiborikuviointia voit tehdä eri tekniikoilla: ompelemalla, laskostamalla, taittelemalla, puristamalla, ompelukoneen avulla tai eri työkaluilla. Jokaiselle menetelmälle löytyy oma nimi ja tarkat työohjeet.

Tekstiilivärjäys-kirjasta löydät yli 10 erilaista shiborikuviointitekniikaa ohjeineen. Esimerkiksi ompelemalla saa aikaiseksi kukkakuvioita ja hammasrivistön näköistä raitaa, putken ympäri pyörittelemällä taasen eri tavalla muokkaantuvia raidoituksia.

Itajimella lakanat uuteen uskoon

Itajime -tekniikassa käytetään työkaluina puupalikoita. Kangas taitellaan ja puristetaan palikoiden väliin. Värjäyksen voi tehdä haluamallaan tavoilla reunoista.

 

Itajime tarkoittaa rajattua puristamistekniikalla tehtyä shiboria. Puristamistekniikka on yksi helpoimmista shiboritekniikoista.  Tarvitset työkaluksi pari litteää neliskulmaista tai pyöreää puupalikkaa sekä silitysraudan.

Taittele ja viikkaa värjättävä kangas silitysraudan avulla napakaksi paketiksi. Purista kiinni palikoiden väliin joko puristimien avulla tai sitten narulla sitoen. Kun olet sitonut paketin, värjää se siniseksi reunoilta. Tasaisesti reunoilta värjäämällä kankaaseen muodostuu automaattisesti toistuva symmetrinen kuvio.

Jo pelkästään neliön avulla saat aikaiseksi erilaisia kuvioita; värjäät neliön joko tasaisesti joka reunalta tai vain kulmista.

Tekniikka on erittäin toimiva erityisesti isokokoisten tekstiilien kanssa. Taittelemalla pystyt kuvioimaan kätevästi vaikka kokonaisia lakanoita.

Jos esimerkiksi vanhat mummon valkeat lakanat ovat päässeet kellastumaan, shiboritekniikalla saat niistä taas uutuuttaan hohkavat.

Millä värillä shibori värjätään?

Perinteisesti shiborivärjäys tehdään luonnonindigolla. Indigon sijaan voi kokeilla myös sukulaiskasvia morsinkoa, joka antaa hieman erilaisen sinisen vivahteen kankaaseen.

 

Indigonsininen väri kuuluu perinteisesti japanilaiseen shiboriin. Indigo on ollut käytetyin väri kaikissa estovärjäyksissä, koska väri jää kankaan pintaan kiinni eikä imeydy kankaan sisälle.

Vesiliukoiset väriaineet puolestaan imeytyvät värjättävän materiaalin sisälle, jolloin koko kangas värjäytyy, mikäli estot eivät ole tarpeeksi napakat.

Sinistä väriä saadaan Indigo tinctoria -nimisestä kasvista. Se on yleisimmin käytetty sinisen väriaineen lähde myös suomalaisten harrastajien keskuudessa. Nyt meille on tullut myös uusia mahdollisuuksia kokeiluihin.

Verkkokaupastani löytyy kotimaista sinisen värin lähdettä, Natural Indigon Finlandin morsinkoa. Morsinko on myynnissä vastaavana jauhemaisena tiivisteenä kuin indigokin. Morsingon, Isatis tinctoria, sininen sävy on hieman eri vivahteinen kuin indigon eli jos indigo on sinulle jo tuttu väriaine, morsinko voi tuoda taas jotain uusia sävyjä elämään.

Indigovärjäys vaatii toki hieman keskittymistä ja suojautumista verrattuna tavanomaiseen keittovärjäykseen, mutta mitenkään ylivoimaisen vaikeaa se ei ole. Kun innostut kokeilemaan indigovärjäystä ja shiborikuviointeja, niin ohjeet vaihe vaiheelta tekemiseen löydät Tekstiilivärjäys-kirjastani.

Kirjan kannesta näet millaisia erilaisia kuvioita saa solmien ja ommellen aikaiseksi.

Tekstiilivärjäys -kirjan kannen kuvan tyynyjen kuvioinneissa on käytetty erilaisia shiborivärjäystekniikoita. Tunnetuin näistä on ehkä iso ympyrämäinen kuvio, joka tunnetaan käsin solmittuna hämähäkkinä.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset