Värjää lupiinilla turkoosinsinisiä, vihreitä ja keltaisia lankoja

Valokuvat:Tiina Ehrukainen

Lupiinin violeteilla kukilla saat värjättyä mitä kauniimpia turkoosinsinisiä ja -vihertäviä sävyjä neulelankoihisi. Lupiinin lehdillä värjäämällä saat puolestaan heleitä keltaisia ja kellanvihreitä sävyjä. Ja niitä lupiineja riittää kyllä jokaiselle värjärille poimittavaksi. Lupiinien keräämisestä voit lukea edellisestä artikkelista.

Ennen värjäysohjeita kerrataan vielä muutama asia:
-lupiininkukkavärjäystä varten tarvitset alunalla ja viinikivellä esipuretettuja lankoja
-lupiinin kukkia tarvitset 1l/10g lankaa
-lupiinin lehtiä tarvitset 100g/10g lankaa

Lupiinin kukilla värjäämistä varten tarvitset alunalla ja viinikivellä esipuretettua villalankaa.

 

Lupiinin kukilla ja lehdillä värjätään eri tekniikalla. Lupiinin kukilla värjättäessä langat pitää esipurettaa ennen värjäystä alunalla ja viinikivellä. Esipuretukseen löydät ohjeet esimerkiksi Luonnonvärjäys-kirjastani. Alunaa ja viinikiveä saat hankittua verkkokaupastani.

Lupiinin lehdillä värjätään tavallisella keittovärjäystekniikalla, joten voit tehdä silloin myös samanaikaisen puretuksen. Järkevintä on kuitenkin esipurettaa kaikki langat kerralla.

Tein kaksi erilaista värjäyskokeilua lupiininkukilla. Värjäsin kummassakin erässä 60g lankaa. Molemmissa kokeissa lupiininkukkia oli saman verran eli yksi litra 10g:aa lankaa kohden. Vettä värjäyskattilassa oli 0,5litraa /10g lankaa. Molemmat värjäyserät olivat lupiininkukkien seassa 17 tuntia.

Lupiinin kukkia tarvitset 1l/10g villalankaa.

 

Värjäysohje I

1. Mittaa kattilaan lupiininkukkia 1l/10g lankaa.
2. Lisää kattilaan vettä 0,5l/10g lankaa.
3. Lisää esipuretetut langat kukkien sekaan.
4. Nosta lämpötila 80 asteeseen. Pidä lämpötila 45 minuuttia.
5. Ota levy pois päältä. Anna lankojen olla lupiininkukkien seassa vähintään 15 tuntia.
6. Ravistele langat ja huuhtele.

Esipuretetut langat lisätään tuoreiden lupiininkukkien sekaan.

 

Värjäysohje II

1. Mittaa kattilaan lupiininkukkia 1l/10g lankaa.
2. Lisää kattilaan vettä 0,5l/10g lankaa.
3. Lisää esipuretetut langat kukkien sekaan.
4. Nosta lämpötila 45 asteeseen ja pidä tasainen lämpötila 2 tuntia.
5. Ota levy pois päältä. Anna lankojen olla lupiininkukkien seassa vähintään 15 tuntia.
6. Ravistele langat ja huuhtele.

Kuten jo ohjeesta huomasit, lupiininkukkavärjäys poikkeaa tavanomaisesta keittovärjäyksestä. Kukista ei keitetä väriä irti, sillä kukkien väriaine on sen tyyppinen, että se hajoaa kuumennettaessa. Sama väriaineen tuhoutuminen tapahtuu, jos kukat kuivatetaan.

Nahistuneilla ja kuivanneilla lupiininkukilla värjäys ei siis onnistu, vaan tarvitset juuri kerättyjä kukkia. Jos haluat vain kellertävänvihertäviä sävyjä, voit keittää myös lupiinin kukat.

Värjäysohje I antoi asteen tummemman, mutta viheriäisemmän värisävyn.

 

Omassa värjäyskokeilussani molemmista padoista tuli hyvin samansävyiset tulokset. Matalammassa lämpötilassa ollut lanka värjääntyi asteen vaaleammaksi ja sävyltään se on hieman sinertävämpi. Korkeammassa lämpötilassa pidetty lanka oli hieman tummempi sävyltään, mutta vivahti asteen verran enemmän vihreään.

Väripadassani oli kolmea erilaista lankaa: valkoista villalankaa, vaalean harmaata villankaa ja bambulankaa. Lupiinin väri otti näihin kaikkiin kiinni. Erityisen ihastunut olin siihen, että myös bambulankaan tarttui väri. Sävy oli erittäin heleä vaalea minttu.

Värjäysohje II, jossa lämpötila oli 45 astetta, antoi sinisiä sävyjä. Bambulangasta tuli heleän mintun värinen.

 

Olin varannut erikseen puolet langoista jälkipuretuskokeilua varten. Jälkipuretuksen tein 1% rautavihtrillillä erillisessä ämpärissä samalla medodilla mitä Luonnonvärjäys-kirjassa olen neuvonut. Langat olivat jälkipuretuksessa vartin verran.

Jälkipuretus käänsi lankojen sävyä enemmän vihreään suuntaan ja myös tummensi lankojen sävyä. Jos haluat enemmän eri sävyisiä lankoja, jaa langat jo ennen värjäystä pienempiin vyyhteihin. Näin on helppo ottaa jälkipuretettavat erikseen ilman että tarvitsee uudelleen vyyhdittää.

Lupiinin lehdistä väri keitetään irti.

 

Tein erillisen värjäyksen myös pelkillä lupiininlehdillä.

Värjäysohje III

1. Mittaa kattilaan lupiininlehtiä 100g/10g lankaa
2. Keitä lehtiä 2 tuntia tai kunnes ovat täysin mössöä.
3. Siivilöi lehdet pois ja anna liemen jäähtyä.
4. Lisää esipuretetut langat liemeen ja nosta lämpötila 80 asteeseen.
5. Anna värjäytyä vähintään tunnin ajan. Pidempi värjäysaika parantaa tulosta.
6. Ota levy pois päältä ja jätä langat värjäytymään yön yli väriliemeen.
7. Huuhtele langat.

Lupiinin lehdillä värjättyjä lankoja. Vasemmalta oikealle: valkoinen villalanka, harmaa villalanka, bambulanka.

Omat lankani ovat nyt ikkunalaudalla kuukauden valonkestotestissä. Haluan nähdä miten hyvin lupiininkukkalangat kestävät valoa ja millaisia muutoksia lankojen sävyissä tapahtuu auringonvalossa. Testien tuloksista sitten seuraavassa artikkelissa.

Kaikki lupiinivärjäysten tulokset. Etualalla rautapuretetut, takana alkuperäiset. Oikealla matalan lämpötilan resepti II, keskellä kuumemman lämpötilan resepti I ja vasemmalla lupiininlehtivärjäys.

 

Nyt vain kokeilemaan. Näillä ohjeilla saat varmasti mitä ihanempia sinertäviä ja keltaisia sävyjä. Lupiinilla värjääminen on myös ympäristöteko, sillä hanakasti leviävänä vieraslajina lupiini vie tilaa perinteisiltä niittykasveilta. Voisi sanoa, että lupiinivärjätyt langat ovat värikkäitä hyvän mielen lankoja.

Lisää värjäysohjeita löydät kirjoistani Luonnonvärjäys, Tekstiilivärjäys ja Sienivärjäys. Puutarhassa kasvatettavilla kesäkukilla värjäämisen neuvot löytyvät Värjää ja neulo -kirjasta. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 kommenttia artikkeliin ”Värjää lupiinilla turkoosinsinisiä, vihreitä ja keltaisia lankoja”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset