Pelasta niittykasvit – kerää lupiinit kasvivärjäykseen

Valokuvat:Tiina Ehrukainen

Kasvivärjärinä voit olla myös luonnonsuojelija. Suomen eduskunta listasi lupiinin haitallisten vieraslajien joukkoon kesäkuussa 2019. Lupiinia (Lupinus polyphyllus) ei saa enää myydä eikä istuttaa.

Tavoite on päästä muut kasvit allensa jyränneestä lupiinista eroon ja palauttaa takaisin luonnon monimuotoisuus. Mikä olisikaan mieluisampi tapa edesauttaa luontaisten niittykasvilajien pelastumista kuin lupiinien kerääminen värjäykseen? Saat usean sävyisiä lankoja, ja samalla toimit luonnonsuojelijana.

Toki lupiinien kerääminen maljakkoonkin ehkäisee haitallisen vieraslajin leviämistä, mutta vielä paljon suuremman työn tekee innokas värjäri, joka kerää kassikaupalla lupiineja harrastustansa varten.

Haitallisista vieraslajeista voit lukea esimerkiksi Ylen artikkelista.

lupiinienkeraaminen2
Palauta takaisin luonnon monimuotoisuus keräämällä lupiinit kasvivärjäykseen.

 

Mistä voin kerätä lupiinit värjäykseen?

Lupiineja saat kerätä jokamiehenoikeuksien nojalla, kunhan muistat ettet käy keräilemässä ilman lupaa kenenkään pihapiiristä, kulje viljelyksessä olevilla pelloilla, pihamailla tai istutuksilla. On hyvä myös muistaa, että moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden pientareille ei saa mennä. Jos haluat liikkua muilla pientareilla, muista turvallisuusnäkökulmat. Pysäköi auto tai muu kulkupeli asianmukaisesti ja varo liikennettä.

lupiinienkeraaminen5

Miten varustautua lupiininkeräysretkelle?

Lupiineja kasvaa usein tienreunuksilla, rinteissä ja ojien ympärillä. Lupiinien seassa saattaa kasvaa jotain muutakin helposti leviävää lajia kuten nokkosta, joten lupiinipuskaan sukeltaessa on hyvä muistaa seuraavat asiat:

-suojaa kätesi pitkähihaisella puserolla ja tarpeen mukaan puutarhahansikkailla
-suojaa jalkasi punkeilta, nokkosilta yms. pukeutumalla housuihin
-valitse umpinaiset kengät, esimerkiksi saappaat tai hyvät lenkkarit

Tarvitset lupiineja runsaasti, jos aiot värjätä vaikka sukkalangat tai pari. Voit kerätä lupiinit esimerkiksi ämpärin tai johonkin kassiin. Oman kokemuksen perusteella havaitsin, että varsin näpsäkkä ja kevyt mukana kannettava varuste on ns. Ikea-kassi tai muu iso kestokassi. Lupiinin varsia ei kannata lähteä turhaan käsipelillä repimään, sillä ne voi napsauttaa näppärästi katki saksilla.

lupiinienkeraaminen8
Lupiininkerääjän apuvälineet ovat iso kestokassi ja sakset.

 

Mitkä osat lupiinista kerätään värjäämistä varten?

Lupiinista saat lankoihisi erilaisia värisävyjä. Lupiinin lehdet ja varsi antavat heleän keltaisia ja vihreitä sävyjä, violetit kukat puolestaan turkoosinsinisiä. Molempien värjäystekniikka on erilainen.

Kerää lupiinin violetit kukat värjäystä varten tuoreena. Mikäli haluat saada turkoosinsinertäviä sävyjä, tarvitset väripataasi tuoreita vastakerättyjä kukkia.Suunnittele siis keräysaika esimerkiksi värjäyspäivän aamuun.

Itse olen tehnyt niin, että olen kerännyt kukinnot ja varret eri kasseihin. Kukinnot katkaisen saksilla kukan alapuolelta ja riivin kukinnot väripataan vasta työhuoneella. Samalla voin mitata kukkien tarkan litramäärän. Kukkien varren olen laittanut lehtien kanssa samaan värjäyspataan.

Lupiininkukkia tarvitset yhden litran/10g lankaa. Eli jos haluat värjätä 100g lankaa, on syytä kerätä 10 litraa lupiininkukkia. Laskin, että noin 15 pitkää lupiininkukkaa riivittynä täyttää yhden litran mitan. Yhden 100g lankavyyhdin värjäämiseksi on hyvä katkoa siis vähintään 150 lupiininkukkaa. Kyllä siinä niittykasvit ja perhoset jo kiittävät.

Miten varautua lupiinivärjäykseen?

Kuten äsken kerroinkin, lupiininkukilla värjätään heti keräyksen jälkeen. Kuivilla kukilla turkoosinvihertävän värin värjääminen ei onnistu. Lupiininkukkavärjäystä varten lankojen tulee olla esipuretettuja alunalla ja viinikivellä. Alunaa ja viinikiveä voit hankkia helposti verkkokaupasta. Esipuretuksen vaihe vaiheelta etenevät ohjeet  löydät esimerkiksi Luonnonvärjäys -kirjastani.

lupiinienkeraaminen6
Muista esipurettaa lankasi värjäystä varten jo ennen kuin lähdet keräämään lupiineita.

 

Esipureta lankasi värjäystä varten jo ennen kuin lähdet keräämään lupiineja. Lupiinin kukilla värjättäessä et voi tehdä samanaikaista puretusta. Lankasi voit esipurettaa värjäyksiä varten jo vaikka edellisenä talvena. Esipuretus ei vahingoita lankaasi tai katoa langastasi ajan kanssa. Valmiiksi esipuretettujen lankojen varasto on hyvin näppärä silloin kun värjäysinspiraatio iskee ja haluat vain äkkiä kokeilla värjäystä juuri keitetyn väriliemen kanssa.

Lupiinin lehdet, joista lähtee keltainen väri, värjätään tavanomaisella keittovärjäyksellä. Lupiinin lehdillä värjätessäsi voit purettaa myös samanaikaisesti. Näppärämpää on kuitenkin purettaa kaikki langat valmiiksi niin voit puuhata vaikka kahden väripadan kanssa yhtä aikaa.

Jos nyt innostuit lupiinivärjäyksestä, tee seuraavat valmistelevat toimenpiteet ennen kuin luet seuraavan lupiinin kukilla värjäämisestä kertovan artikkelin:

  1. esipureta lankasi valmiiksi
  2. tarkkaile ympäristöä, ja katso sopivan rehevä lupiinipaikka valmiiksi keräilyä varten
  3. varaa kalenterista itsellesi vapaata rentouttavaa värjäyspäivää varten
lupiinienkeraaminen9
Lue seuraavasta artikkelista lupiinivärjäyksestä.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset