Avokadovärjäys

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Vuonna 2012 media hehkutti uutta ihmeruokaa, avokadopastaa. Ylen uutisia 1.11.2012 siteeraten “ niin hyvää että melkein itkuun purskahtaa”. Avokadoreseptit levisivät kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa. Liekö syy ollut intohimoisessa avokadojen syömisessä, mutta muutama vuosi sitten avokadon kuorilla värjääminen lähti värjärien keskuudessa nousukiitoon. Avokadovärjäyksestä tuli uusi eksoottinen villitys.

Mikä avokado on?

Hyvä kysymys. Tämä piti itsekin ihan tarkistaa, sillä en ollut asiaa ennen värjäyskokeilujen aloittamista sen tarkemmin miettinyt. Avokado (Persea americana) on puussa kasvava hedelmä. Avokadoa viljellään subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Suurin avokadon tuotantomaa on Meksiko. Espanja on Suomea lähinnä oleva maa, josta avokadoja voi löytää.

Avokadoja on eri lajikkeita. Useimmiten kaupassa vastaan tuleva avokadolajike on nimeltään Hass.  Kuten yleensäkin luonnonvärjäyksessä, käytettävä lajike vaikuttaa aina jonkin verran värjäystuloksen sävyyn. Yhtäläisesti luonnonvärjäyksessä käytettävän materiaalin, tässä tapauksessa avokadon,  kasvuolosuhteet ja kypsyysaste vaikuttavat värjäystulokseen.

Jos haluat olla oikein tutkiva avokadovärjäri, voit tehdä erilaisia kokeita keräilemällä eri avokadolajikkeiden kuoria ja siemeniä ja värjätä niillä eri eriä. Lisää avokadosta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Avokado

Avokadovärjäykseen voit käyttää avokadon kuoret ja siemenet. Ennen värjäämistä avokadon kuoret ja siemenet pitää pestä ja kuivattaa. Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Mitkä osat avokadosta käyvät värjäykseen?

Avokadosta värjäykseen voit käyttää sekä kuoret että siemenet. Kuivata avokadon kuoret ja siemenet ennen värjäystä. Avokado on rasvainen hedelmä, ja avokadon hedelmälihaa jää kuoren sisäpintaan kiinni. Itse olen pessyt tiskiharjalla ylimääräiset pois, jotta kuori kuivuu hyvin eikä rupea haisemaan.

Tuoreen avokadon siemenen saat pilkottua helposti keittiöveitsellä pieniksi paloiksi.  Pilkottu siemen luovuttaa värjätessä paremmin väriä kuin yksi kokonainen iso siemen. Pilkkoessa kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta. Pese avokadon siemenen päältä kaikki rasvaisuus ennen kuin lähdet pilkkomaan, ettei siemen lipeä sormista ja aiheuta haaveria.

Avokadon kuorilla ja siemenillä voit värjätä myös puuvillaa ja pellavaa. Esimerkiksi vanhat hieman kellastuneet pitsit ja liinat saavat aivan uuden ihanan ilmeen, kun värjäät ne vanhan roosan väriseksi avokadolla.

Avokadovärjäys

Avokadon kuoria ja siemeniä kannattaa keräillä urakalla ennen värjäykseen ryhtymistä. Keräysurakkaan voi pyytää vaikka kaveritkin mukaan, jos ovat avokadolle persoja herkkusuita. Itse olen käyttänyt materiaalia 1:1 suhteessa lankaan eli 100g kuivattuja kuoria ja siemeniä 100g:lle värjättävää materiaalia.

Avokadosta lähtee sekä ruskeita että punertavia sävyjä. Avokadolla värjättäessä lankaa ei tarvitse purettaa vaan voit värjätä käsittelemätöntä lankaa. Omien kokeilujen pohjalta voin todeta, että värjättävä materiaali vaikuttaa hyvin paljon värjäystulokseen.

Avokadovärjäyksen ydinkohdat ovat:

  • korkea pH-arvo
  • pitkä värjäysaika
  • matala lämpötila

Avokadolla saat värjäiltyä varsin moninaisen väriskaalan erilaisia rusehtavia sävyjä sekä  söpöjä vaaleanpunaisia ja vanhaan roosaan vivahtavia värejä. Värjäystulokseen vaikuttavat monet tekijät, erityisesti juuri käyttämäsi materiaali, värjäysresepti, materiaalin ja väriaineen suhde, värjäysaika, pH-arvo ja värjäyslämpötila.

Avokadon kuorilla ja siemenillä saat söpöjä vaalenpunaisia ja vanhaan roosaan vivahtavia värejä. Värjäystulos riippuu esimerkiksi värjättävästä langasta. Kuvan langat ovat olleet samassa väriliemessä.

Jos haluat kokeilla värjäillä samanhenkisiä vanhaan roosaan vivahtavia värejä kuin näissä kuvissa, löydät reseptin siihen Tekstiilivärjäys-kirjastani. Kirja on myynnissä vain omassa verkkokaupassani. Kirjan löydät tietysti myös kirjastoista. Samalla voit kokeilla myös teevärjäystä.

Jo vuonna 2012 kirjoitin pienen pohdinnan avokadovärjäyksestä roskisvärjäyspalstalle. Pääset lukemaan sen tästä :
https://suloisiavareja.wordpress.com/2012/02/20/avokadon-kuoret-avocado-peels/

Lähde:https://yle.fi/uutiset/3-6359724

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset