Tee omat vesivärit kasviväreistä.

Luonnonväreillä voit värjätä lankoja, mutta niillä on mahdollista myös maalata. Kotitekoisten vesivärien ainekset löytyvät joka kodin keittiöstä. Värin lähteenä voit hyötykäyttää jopa biojätteitä.

Omien vesivärien teko on jännittävää puuhaa, sillä se väri minkä itse kasvissa näet, ei välttämättä ole sama mikä paperille piirtyy. Itse tehdyt vesivärit ovat hauska tutustumismatka luonnonvärien maailmaan. Ja mukavaa kaikenikäisille sopivaa tekemistä.

Mitä kasveja kannattaa kokeilla vesivärien teossa?

Väriaineet kotitekoisiin vesiväreihin löytyvät kotikeittiön varastoja tutkimalla. Sopivia värin lähteitä ovat esimerkiksi punajuuren kuori, puna-ja keltasipulin kuoret, punakaalin kuoret ja kanta, avokadon kuori ja pilkotut siemenet, neilikka ja kurkuma.

Maustekaapista voi katsella vanhentuneita maustepusseja, löytyisikö niistä jotain mielenkiintoista kokeiltavaa. Ehkä paprikajauhekin joutaisi väripataan?

Väriaineista keitetään ensin väriliemi. Väriaineet pilkotaan mahdollisimman pieniksi ennen keittoa.  Väriliemen keittoon tarvitset litran vettä ja valitsemiasi väriaineita seuraavassa suhteessa:

  • kuivattu punajuuren kuori 100 g
  • punasipulin kuori 30 g (pienemmälläkin määrällä selviää)
  • punakaalin kuoret ja kanta 200 g (tuorepaino)
  • avokadon pilkotut kuoret ja siemenet 100g (kuivapaino)
  • neilikka 50 g (kokonainen), jauheena 20-25 g
  • kurkuma 50 g (nahistunut tai tuore kokonainen kurkuma), jauheena 20-25 g

Edellä mainitut kasvit ovat oikein hyviä vesivärikokeiluihin. Tekstiilialan ihmisenä en malta olla tässä kohtaa kuitenkin muistuttamatta, että kaikkien yllämainittujen ominaisuudet eivät ole tekstiilivärjäykseen sopivia. Taiteelliset kokeilut ovat oma lukunsa, pitkäaikaisten käyttötuotteiden tekeminen toinen. Tekstiilien värjäyksestä voit lukea lisää vaikka kirjoittamistani kirjoista.

Näin keität väriliemen kasviväreistä

Kasveista keitetään ensin väriliemi.

Pane yksi väriaine värikattilaan, ja lisää litra vettä. Keitä väriainetta irti tunnin ajan. Keitä täydellä teholla. Tarkoitus on, että nestemäärä pienenee noin 2 desilitraan.

Avokadoa keittäessä voit lisätä keittoveteen teelusikallisen ruokasoodaa. Sooda taittaa väriä enemmän punertavan suntaan. Keittämisen jälkeen siivilöi väriaineet pois. Keitä samaan tapaan kaikki väriaineet liemiksi yksi kerrallaan.

Mitä apuaineita kotitekoisten vesivärien teossa tarvitaan?

Koska kasvivärit ovat pH-herkkiä, värien irroittamisessa voi käyttää apuna soodaa. Värien paremman värin-ja valonkeston takaa aluna. Kuvassa avokadon kuoret ja siemenet, joihin lisätään ripaus ruokasoodaa.

Kotitekoiset vesivärit voivat olla yksinkertaisuudessaan pelkästään se kasveista keitetty tiivis väriliemi. Jos haluat parantaa väriaineen värin- ja valonkestävyyttä, lisää kuumaan ja siivilöityyn liemeen 10 g alunaa.

Aluna on kasvivärien myrkytön kiinnitysaine. Aluna edesauttaa myös liemen säilymistä, ja se vaikuttaa värien sävyyn. Aluna on tekstiilien kasvivärjäyksessä yleisesti käytetty kiinnitysaine eli puretusaine.

Väriliemi on tiiviiksi keitettynäkin varsin valuvaa. Halutessasi voit paksuntaa väriliemen arabikumin avulla enemmän vesivärimäiseksi. Arabikumi on kasviperäinen sakeuttamisaine, jota käytetään yleisesti väriaineiden sideaineena, mutta myös elintarvikkeissa sakeuttajana.

Arabikumi toimii väriliemen sakeuttajana. Kasviperäinen arabikumi on yleisesti taidetarvikkeissa käytetty paksunnosaine.

Arabikumia on saatavilla sekä jauhemaisena että valmiina kalliimpana juoksevana taidetarvikkeena. Jauhemaista arabikumia tarvitset noin 20 % nesteen määrästä.

Vatkaa arabikumi väriliemen joukkoon hitaasti vispilän avulla, jotta se ei kokkareistu. Sen avulla väriliemestä tulee sopivan tahmeaa ja maalaaminen helpottuu.

Päästä sisäinen taiteilijasi irti

Maalaile fiiliksellä. Vetele viivoja, pyörittele, töpötä ja sudi. Asioiden ei tarvitse esittää mitään. Kokeile vain värejä…. miten ne sointuvat yhteen tai sekoittuvat.

Kun väriliemesi ovat valmiita, kaada valmiit väriliemet maalauskuppeihin. Aloita maalauskokeilut. Värejä voit sekoittaa vapaasti keskenään. Kasvivärejä käytettäessä on hyvä muistaa, että jokainen värikasvi sisältää useita eri pigmenttejä. Kokeiluissa huomaat, että yllätyksiä tulee.

Kerroksien kannattaa antaa kuivua välillä ennen kuin maalaat päälle. Kasvivärit ovat myös hyvin pH-herkkiä eli värin sävy vaihtelee sen mukaan, onko väriliemi hapan vai emäksinen. Jos olet oikein innokas kokeilija, voit tehdä pieniä kotilaboratoriokokeita liemelläsi esimerkiksi lurauttamalla kattilaan tilkan etikkaa (hapanta) tai ripauksen ruokasoodaa (emäksistä).

Myös maalauspaperi saattaa vaikuttaa saamiisi tuloksiin, sillä osa papereista on happovapaita eli pH-neutraaleita. Joidenkin papereiden kanssa saattaa tulla taasen yllätyksiä.

Itse tehtyjen vesivärien säilyvyys


Jos teit kokeilusi ilman alunaa, pensseli kannattaa laittaa heilumaan heti. Vesivärisi säilyvät muutaman päivän esimerkiksi jääkaapissa, mutta aika pian kasviväriliemi alkaa homehtua.

Mikäli lisäsit vesiväreihisi alunaa, voit säilyttää vesivärimaalejasi kannellisissa purkeissa kylmässä tilassa useita viikkoja. Näin kerran tehdyistä vesivärimaaleista on iloa pitkäksi aikaa. Lisäkokeiluja luonnonväreillä voit tehdä myös kananmunavärjäyksen parissa.

Kasviväreistä saa laajan väriskaalan omiin vesiväreihin. Sitä ei uskoisikaan mitä kaikkea voi löytyä vaikka biojäteastiasta…

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset