Värjää lankasi vihreäksi nokkosella

Valokuvat:Tiina Ehrukainen

Nokkonen on yksi helpoimmista värikasveista alkavalle värjärille, sillä sen tunnistaa varmasti. Kukapa ei olisi joskus kiljahtanut, kun on vahingossa työntänyt jalkansa rehevään puskaan, jossa ovatkin vaanineet  nokkosen kirpakat poltinkarvat. Hetken kutinaa ja punoitusta, mutta ohimenevä harmi.

Usein vihreät kasvit antavat jotain keltaista väriä, mutta nokkonen on iloinen yllätys sävyn puolesta. Nokkonen antaa värjärille harmaaseen vivahtavaa vihreän sävyä. Vihreitä sävyjä saa kun käyttää alkukesän nokkosta tai kun lisää väriliemeen rautaa.  Kuten aina luonnonvärjäyksessä, sävy vaihtelee niin keräysajan, -paikan ja myös värjättävän langan vaikutuksesta.

Väripadassa nokkonen tarttuu eri tyyppisiin lankoihin eri tavalla. Kuvan langat on värjätty aivan loppusyksyn nokkosilla, joilloin värin määrä on pienempi kuin alkukeväästä. Vihreimmät sävyt on saatu rautapuretuksella.

 

 

Mistä ja miten nokkoset kerätään värjäykseen?

Nokkonen (Urtica dioica L.) kasvaa keväästä alkaen ja kukkii heinä-syyskuussa. Alkukevään nokkonen saattaa olla vain vaaksan mittainen, mutta loppusyksystä nokkosen  pituus on parhaimmillaan jo reippaasti yli metrin. Nokkosen lehdet ovat selkeästi sahalaitaiset, hammasmaiset. Jos ei muuten tunnista, niin kerran kokeiltuaan voi olla varma.

Nokkonen kasvaa parhaiten multaisilla ja typpipitoisilla mailla. Muistan jo lapsena kuulleeni aikuisten kommentteja siitä, että nokkosten määrästä pystyi päättelemään,  oliko joku käynyt pissalla rakennuksen takana. Virtsa on yksi typen lähteistä ja nokkonen viihtyy typpipitoisessa maassa.

Värjäyksessä voit käyttää koko kasvin. Nokkosia kerätessä on tärkeintä muistaa itsensä suojaaminen. Käy keräämässä nokkoset umpinaisissa kengissä,  pitkät housut jalassa, pitkähihaisessa paidassa ja hanskat kädessä. Voit leikata saksilla nokkosen katki varren alaosasta. Kun olet saanut kerättyä tarpeeksi nokkosia väripataasi, silppua keräämäsi nokkoset pieniksi saksilla.

Lähes kaikessa värjäyksessä pätee sama sääntö: värikasvi hajotetaan mahdollisimman pieneksi joko leikkaamalla tai muuten murskaamalla, jotta väriaine irtoaa paremmin.

Värjärin tarvikkeita.

Näin värjäät nokkosella

Tarvitset:

  • puretusaineeksi alunaa (voit käyttää myös vahvemman puretuksen eli paremman värinkeston tekevää alunan ja viinikiven yhdistelmäpuretusta)
  • jälkipuretteeksi rautavihtrilliä
  • värjättäviä villa- tai villasekoitelankoja valmiiksi vyyhditettyinä ja haltialangalla varustettuna
  • värjäyskattilan
  • keittolevyn tai muun lämmön lähteen
  • mittausvälineet veden lämpötilalle ja määrälle
  • vaaka ja mittakuppeja puretusaineille
  • siivilän
  • patakintaat ja värjäykseen sopivat vaatteet

Puretusaineita eli alunaa, viinikiveä ja rautavihtrilliä saat hankittua verkkokaupastani.

Värjäyksessä tarvitset puretusaineeksi alunaa. Paremman puretuksen saat viinikiven ja alunan yhdistelmällä. Langat taittuvat vihreämpään sävyyn kun jälkipuretat ne rautavihtrillillä.

Värjäysohje nokkoselle

  1. Mittaa kattilaan valmiiksi silputtua nokkosta 100g / 10g lankaa eli esimerkiksi 500g nokkosta / 50g lankaa. Laske tarve lankamääräsi mukaan.
  2. Keitä 2 tuntia tai kunnes nokkoset ovat täysin mössöä.
  3. Siivilöi nokkoset pois ja anna liemen jäähtyä.
  4. Lisää vettä kattilaan niin että nestettä on 5l / 100g värjättävää lankaa.
  5. Lisää väriliemeen kuumaan veteen liotettu aluna (10% langan kuivapainosta) ja mahdollinen viinikivi (5 % langan kuivapainosta). Esimerkiksi jos lankaa on 50g niin tarvitset 5g alunaa ja 3g viinikiveä (puolet grammat pyöristetään ylöspäin). Sekoita huolellisesti.
  6. Pese värjättävät langat huolellisesti ennen värjäystä ja kastele ne ennen kuin alat värjäämään.
  7. Pane värjättävät ja kostutetut langat väriliemeen. Sopiva lämpötila on noin 40 astetta.
  8. Nosta väriliemen lämpötilaa hitaasti 80-90 asteeseen. Anna värjäytyä vähintään tunnin ajan. Pidempi värjäysaika parantaa tulosta. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin, jotta värjäyksestä tulee tasainen.
  9. Ota levy pois päältä ja jätä langat värjäytymään yön yli väriliemeen.
  10. Huuhtele langat.

Jälkipuretus rautavihrillillä

Mikäli haluat lankoihisi monipuolisemman väriskaalan, voit tehdä osalle langoista jälkipuretuksen rautavihtrillillä. Rauta taittaa nokkosen väriä vielä enemmän vihreään.

  • Rautavihtrilliä käytetään 1-5% lankojen kuivapainosta.
  • Jos väriliemesi on jäähtynyt, rauta pitää liottaa pieneen määrään kuumaa vettä, jotta se liukenee kattilaan.
  • Lankoja pidetään raudalla vahvistetussa väriliemessä 15 minuuttia. Huomioi, että kun olet kerran lisännyt raudan väriliemeesi niin värilientä ei ole hyvä käyttää enää perusvärjäykseen. Tunnin värjäys rautavahvisteisessa vedessä haurastuttaa villalankoja.
  • Huuhtele lankasi jälkipuretuksen jälkeen huolellisesti.
Vaalein lanka on kokeilu, jossa testattiin lähteekö aivan loppusyksyn nokkosista väriä. Kyllä lähti. Alin lanka on jälkipuretettu raudalla ja se on selkeästi vihreä.

 

Mitä muuta nokkosella voi tehdä kuin värjätä?

Nokkosen varresta saadaan tekstiileihin sopivaa kuitua. Nokkosesta  on tehty tekstiileitä Suomessakin. Nokkosta käytetään myös ruuanvalmistuksessa pinaatin korvikkeena tai teen ainesosana.

Nokkonen on myös historiallisesti tunnettu rohtokasvi. Esimerkiksi Suomessa on ollut käytössä ns. nokkossauna eli hoidettavan potilaan iho on ensin voideltu. Tämän jälkeen hänet on piiskattu saunassa kuivalla nokkosvihdalla. Hoitoa käytettiin esimerkiksi niveltulehduksen hoidossa. Jos piiskaus aiheutti rakkuloita, potilas käärittiin villahuiviin.

Jos nyt jätetään kuitenkin osa näistä kansanparannuskeinoista kokeilematta? Värjätään  vaan nokkosella langat vihreäksi, neulotaan jotain kivaa ja nautitaan.

Jäitkö ihmettelemään, että miksi langat pitää purettaa ennen värjäystä? Lue asiasta lisää. 

Kiinnostaako kukista saatavat värit? Kotimaisilla kesäkukilla värjäämisestä löydät tietoa Värjää ja neulo -kirjastani. 

Lähteet:
Räisänen, Primetta, Niinimäki 2015: Luonnonväriaineet
Rautavaara, Toivo 1980: Miten luonto parantaa -kansanparannuskeinoja ja luontaislääketiedettä
Tetri, Anna-Karoliina 2008:Luonnonvärjäys

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi kommentti artikkeliin ”Värjää lankasi vihreäksi nokkosella”

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset