Saflori -pinkkiä ja keltaista antava värikasvi

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Ajattelitko, että luonnonväreistä saa vain hailakoita kellertäviä ja vihertäviä sävyjä? Kun olet tutustunut safloriin ja sillä värjäämisen mahdollisuuksiin, nuo mielikuvat voivat haihtua harmaina haituvina taakse menneisyyteen. Saflorista saat suoranaisen räväkkää pinkkiä väriä, kunhan vähän maltat tutustua sillä värjäämisen tekniikoihin.

Köyhän miehen sahramia

Saflori eli värisaflori (Carthamus tinctorius) on yksivuotinen värikasvi. Saflori kasvaa luonnostaan mm.  Välimeren alueella, Egyptissä ja Intiassa, mutta viljelykasvina sitä käytetään myös Etelä-Amerikassa, Meksikossa ja Euroopassa. Safloria voit kasvattaa väriaineeksi myös itse. Saflorin siemeniä löydät puutarhatarvikemyymälästä.

Safloria on ulkomuotonsa takia kutsuttu myös nimellä väriohdake. Saflorin oranssinsävyiset kukat ovatkin hyvin ohdakemaisia ja varsi lehtineen hieman pisteliäs. Värjäykseen käytetään kuivattuja saflorin kukkia. Kuivatut kukat ovat voimakaan oranssin värisiä. Lähempää katsoen niissä näkyy myös punaisia ja keltaisia sävyjä.

Useimmiten safloriin törmää kuivakukka-asetelmissa. Saflori voi tulla vastaan myös erikoisemmissa paikoissa. Intian matkalla riisiateriasi saattaa olla saflorilla kellertäväksi värjätty. Safloria kutsutaan tämän takia “köyhän miehen sahramiksi”, sillä sitä käytetään vähän kuin sahramia, mutta hinnaltaan saflori on moninkertaisesti halvempaa.

Värituotannon lisäksi safloria kasvatetaan elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Saflorin siemenistä puristetaan öljyä, jota käytetään sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Saflorissa on sekä keltaista että punaista väriainetta. Värjättäessä saflorista  lähtee ensin keltainen ja vasta sen jälkeen punainen väri.

Saflorin väriaineet

Saflorissa on kahta eri väriainetta: keltaista ja punaista. Punainen väri, kartamiini, on saflorin väriaineista kaikista halutuin. Sitä on kutsuttu myös nimellä espanjanpuna. Saflorin värjäystekniikka eroaa tavanomaisesta luonnonvärien värjäysprosessista, sillä saflorin punaiset väripigmentit kiinnitetään kankaaseen ja lankaan ilman puretusainetta.

Värjättäessä kukan terälehdistä lähtee ensin keltainen ja vasta sen jälkeen vaaleanpunainen väri. Värien maailmassa punainen on aina ollut yksi tavoitelluimmista ja arvokkaimmista väreistä.  Saflorin keltaista väriä ei ole arvostettu, joten siitä on haluttu eroon. Safloria onkin pesty esimerkiksi joessa, jossa hyytävän kylmä virtaava vesi on huuhtonut keltaiset väripigmentit mennessään. Keltaisen pigmentin huuhtouduttua pois on jäänyt enää punaiset värisävyt.

Värjääjän kannalta saflori on riittoisa väriaine, sillä siitä saa kahta eri väriä.

Saflorivärjäyksen historiaa

Vaikka suomalaisille saflori värikasvina on varsin uusi tuttavuus, niin maailmalla safloria on käytetty jo vuosituhansia. Siinä missä egyptiläiset muumiot käärittiin indigovärjättyihin kankaisiin niin muumiot pääsivät myös saflorilla keltaiseksi värjättyihin kääreisiin. Saflorin käytöstä kertovat hautalöydöt ajoittuvat aikakaudelle 2500 eaa. Saflorin uskotaan olevan lähtöisin juuri Egyptistä.

Arvellaan, että saflori on kulkeutunut Egyptistä arabialaisten kauppiaiden mukana itään. Saflorin väriä on käytetty niin Intiassa, Kiinassa, Japanissa kuin Koreassakin. Aasiassa saflorilla on värjätty erityisesti silkkiä punaiseksi.

Saflorin värjäysprosessit ovat maailmalla samantyyppiset. Riippuu maasta, onko keltainen väri käytetty hyödyksi, vai pesty pois samantien. Intialaiset ovat hyötykäyttäneet saflorin keltaista turbaanien värjäyksessä. Turbaanit on värjätty keltaiseksi saflorilla tai sitten päälivärjätty sinisellä indigolla, jotta ollaan saatu vihreää väriä.

Kiinassa, Koreassa ja Japanissa värjättiin erityisesti silkkiä voimakkaan punaiseksi saflorilla. Punaista väriä käytettiin värjäyksen lisäksi myös erilaisissa kankaanpainotekniikoissa. Tallella on esimerkiksi voimakkaan punaisia saflorivärjättyjä kiinalaisia tekstiileitä Ming-dynastian ajalta (1368-1644).

Saflorin punainen on voimakas pinkki. Väri tarttuu hyvin puuvillaan ja pellavaan.

 

Saflorilla värjääminen

Saflori poikkeaa monella tavalla ns. perusvärikasvista. Jos olet puuvillan tai pellavan värjääjä, niin saflori on sinulle loistava värikasvi, sillä saflorin punainen väri tarttuu ilman puretetta niin puuvillaan pellavaan kuin silkkiinkin. Villan värjäykseen saflorin punainen väri ei sovi.

Saflorin keltaista väriä voit hyödyntää ennen punaisen värjäämistä. Saflori on siis varsin riittoisa värikasvi, sillä samasta pakkauksesta saat kaksinkertaisen väriainemäärän. Koko värjäysprosessi tapahtuu kylmävärjäyksenä. Pystyt värjäämään saflorilla ilman suuria keittolevyvirityksiä tai suuria nuotiotulia.

Saflorilla värjäämisessä on kuitenkin monia eri vaiheita. Värjääminen vaatii säätöä pH-arvojen kanssa sekä sen, että varaat värjäykseen muutaman päivän aikaa.  Jotta saisit kaikki väriaineet irti etkä tärvele tekstiiliäsi vääränlaisella jälkikäsittelyllä, kirjoitin saflorivärjäyksestä selkeät ohjeet Tekstiilivärjäys -kirjaani. Löydät kirjan verkkokaupastani. Kirja löytyy myös monista kirjastoista. Safloria omiin kokeiluihisi löydät myös verkkokaupastani. Sitä tarvitset 1:1 suhteessa materiaaliin.

Jos olet iloisen pinkin ystävä, saflorivärjäys on sinun juttusi. Vastaavaa väriä kuin saflorin helakka punainen on hyvin haastelias saada muilla luonnonväreillä pellavaan tai puuvillaan.

 

Lähteet:
Cardon, Dominique 2007: Natural Dyes. Archetype Publications
Tetri, Anna-Karoliina 2016: Tekstiilivärjäys. Otava
https://www.coloria.net/varjays/carthamus.htm

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset