Itse virkattu kesähattu on muodikas ja helppotekoinen asuste

Valokuvat: Tiina Ehrukainen

Virkattu kesähattu on kaunis ja suojaava asuste, jonka mahdollisuudet ovat loputtomat. Materiaalia, väriä ja tekniikkaa vaihtamalla saat muotoiltua juuri omannäköisesi kesähatun. Virkattu kesähattu on helppo työ myös aloittelevalle virkkaajalle. Riittää, että osaat ketjusilmukan, kiinteän silmukan ja piilosilmukan. Niillä pääset alkuun jo Kesäneidin lierihatussa, joka on Perinteiset neule-ja virkkuutyöt -kirjani hattumalliston suosituin malli.

Itse tehty virkattu kesähattu on nyt mitä ajankohtaisin, sillä ulkomailta virtaa itse virkattujen rantahattujen muoti myös tänne Pohjolaan. Eurooppalaisten käsityöharrastajien virkkuukoukut ovat heiluneet jo tovin, kun naiset ovat tehneet itselleen leveälierisiä niinilankaisia kesähattuja.

Mikä olisi mukavampaa kuin olla mukana muodin tuulahduksissa ihan itse virkatulla hatulla?

Naisten muoti on vaihdellut eri vuosikymmenien aikana, myös hattujen osalta. Perinteiset neule-ja virkkuutyöt -kirjassani kerron naisten kesämuodista 1900-luvun alusta viime vuosisadan puoliväliin asti. Arkistojen syövereistä valitsin kirjaani sellaisia malleja, jotka näyttävät tänäkin päivänä moderneilta. Perinteinen voi olla nykyaikainen. Ja viimeisimpiä kansainvälisiä virkkausjulkaisuja selaillessani totesin, että kirjan mallit ovat taas, lähes sadan vuoden jälkeen, aivan ajan hermoilla.

Ohjeita niinilangasta virkattuihin kesähattuihin löydät Perinteiset neule-ja virkkuutyöt -kirjastani (Otava 2018).

Miksi käyttää virkattua kesähattua?

Hatun merkitys on moninainen. Tärkeää on hatun suojaava merkitys. Se suojaa kesällä päätäsi auringonvalolta ja kuumuudelta. Auringon kuumuus kuivattaa hiuksia, ja jos koko kesän kuljeskelee ilman pään suojaa, voi tuloksena olla varsin haurastunut ja vaalentunut takkutukka. Kesähatun käyttäjänä hiuksesi säilyvät paremmassa kunnossa kuin hiuksiaan paahteessa paistattelevan.

Hattu on myös kaunis koriste ja asukokonaisuutta täydentävä elementti. 1900-luvun alkupuolella sävyltään yhteen sopivat hattu, laukku ja käsineet täydensivät tyylikkään naisen asukokonaisuuden. Nykyään yhteiskunnallisista standardeista pukeutumisen suhteen on jo pitkälti luovuttu. Vaatteilla ja asusteilla saat ilmaista omia mieltymyksiä ja persoonaa. Itse virkattu kesähattu kertoo myös jotain sinusta: olet taitava käsistäsi.

Kaunis virkattu kesähattu sopii tänä päivänä moneen tapahtumaan. Kevyt oljenvärinen niinihattu täydentää ranta-asua. Miten mukava onkaan kuunnella veden liplatusta ja nauttia lämmöstä,  kun hattu viilentää mukavasti. Ystävien seurassa terassilla on mukavampi istua kesämekossa hattu päässä jäätelöä nautiskellen, kun takaraivossa ei pistä polttava kuumuus. Ja jos olet innokas puutarhaihminen, niin lierihatun lipan varjossa on kivempi kitkeä vaikka rikkaruohoja puutarhasta.

Niinestä voi virkata pieniä käsilaukkuja. Virkattu kesähattu ja siihen sopiva laukku ovat tyylikäs asukokonaisuus. Itse tehdyt pienet niinilaukut ovat nyt kuuminta muotia Euroopassa. Simpukkalaukun ohje on Perinteiset neule -ja virkkuutyöt -kirjassani.

Eksoottinen niini virkattujen hattujen materiaalina

Perinteiset neule-ja virkkuutyöt -kirjan kesämuotiosiossa keskityn niinestä virkattuihin hattuihin sekä hattuja täydentäviin laukkuihin. Materiaalivalinta perustui täysin Suomen historiaan, mutta varsin hauska sattuma oli, että niinilanka alkoi nostaa suosiotaan samaan aikaan kun kirjani valmistui. Niini on yleisesti materiaalina kohtuullisen tuntematon, ehkä sinullekin, mutta 1930- luvun pula-aikana, ja sen jälkeisinä sota-aikoina, se oli yleisesti käytetty materiaali.

Niini on peräisin lehmuksesta, jota on kutsuttu myös niinipuuksi. Viime vuosisadan alussa niini saatiin lehmuksen rungosta, kuoren ja puun välistä. Niinimateriaalin työstäminen oli pitkä prosessi. Niini irroitettiin kuoresta pitkällä pisimmillään kahdeksan viikkoa kestävällä liotuksella. Kuidun irroittaminen oli varsin raskas projekti, sillä limainen ja lemuava niini ei ollut kaikista helpoin materiaali käsitellä. Pitkän huuhtomisen ja kuivatuksen jälkeen kuitu oli saatiin käyttövalmiiksi.

Kuten varmaan jo arvasitkin, niinilankaa voit ostaa myös tänä päivänä. Kauppojen niinilanka ei ole kuitenkaan enää sitä aikoinaan lehmuksen kuoresta viikkokausia liotettua materiaalia vaan teollisesti tuotettua selluloosapohjaista lankaa.

Kirjan ohjeissa käytin Raffian viskoosiniinilankaa. Niinilanka on helppo virkkausmateriaali ja niinilangasta virkatuista hatuista tulee ryhdikkäitä. Raffian toinen hyvä puoli on erittäin monipuolinen värivalikoima. Vaikka malli olisi yksinkertainen, esimerkiksi liukuvärjätyllä langalla saat itsellesi hyvin eloisan hatun. Runsas värivalikoima mahdollistaa myös oman maun mukaiset raitakoristelut.

Sininen Kesäneidin lierihattu kuvattiin Roihuvuoren kirsikkapuistossa parhaimpaan kirsikankukkien kukinta-aikaan.

Virkkaa itsellesi kesähattu

“Sillä varmasti ei ole mitään, joka näin keväiseen aikaan olisi naisen sydäntä lähempänä kuin kaunis uusi keväthattu” Suomen Kuvalehti 18/1920

Aikaa on kulunut lähes sata vuotta tuosta Suomen Kuvalehden “Naisten uudet hatut” -pakinan toteamasta. Ja uskon, että sinuakin ilahduttaa itse virkattu kesähattu. Hattu on helppo työ aloittaa, jos olet aloitteleva virkkaaja. Niinilanka pysyy ryhdikkäänä, ja silmukoita on helppo laskea. Jos olet kokeneempi tekijä, huomaat, että hattu valmistuu nopeasti, ja kohta sinulla saattaa olla useita erivärisiä kesähattuja, joista valita.

Ohjeet kolmeen erilaiseen virkattuun kesähattuun sekä kahteen niihin sopivaan virkattuun laukkuun löydät Perinteiset neule-ja virkkuutyöt -kirjastani ja sinulla on mahdollisuus  hankkia se itsellesi tekijän signeerauksella. Kirja löytyy verkkokaupastaniKirjan voit lainata itsellesi myös kirjastosta, mikäli haluat tutustua kirjaan ennen hankintaa.

Kirjailija itse kesähattunsa kanssa kirsikankukkien keskellä.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Jätä kommentti

Kirjoittajasta

Anna-Karoliina Tetri

Olen pitkän linjan kädentaitoalan ammattilainen ja tietokirjailija. Kanssani voit nauttia rauhoittavista luonnonväreistä, mielenkiintoisista tarinoista ja rentoutua neulomisen parissa.

Search

Avainsanat:

Uusimmat blogikirjoitukset